21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fornStudio).
Keďže Vianoce sú už za rohom, mnohí ľudia rozmýšľajú, aké koláče pripraviť na vianočný stôl. Vzhľadom na vysokú cenu masla čoraz častejšie hľadáme výrobky, ktoré by sme mohli použiť namiesto neho. Čím môžeme v koláčoch a pečive nahradiť maslo? Ukazuje sa, že existuje pomerne veľa alternatív.
Margarín: tak rýchlo nahradí maslo
Ak si aj vy myslíte, že v pečive sa maslo nedá ničím nahradiť, mýlite sa. Lacnejšou alternatívou je, samozrejme, margarín, ktorý sa dá tiež roztlačiť, vyšľahať, ale aj rozpustiť ako maslo. Možno ho použiť do buchiet, ale aj do krehkých a kysnutých koláčov. Navyše sa margarín môže použiť aj ako základ pre krémy, ktorými sa vrství piškótový korpus.
- Ak chcete nahradiť maslo margarínom, máte túto úlohu uľahčenú, pretože pri pečení sa táto náhrada používa v pomere 1:1.
Olej: dôležité sú pomery
Rastlinné oleje sa do pečiva hodia rovnako dobre. Najlepší je repkový. Prečo práve repkový? Pretože má najneutrálnejšiu chuť a vôňu zo všetkých, takže v hotovom koláči bude prakticky nepostrehnuteľný. Niektorí ľudia odporúčajú olivový olej, ale ten má charakteristickú pachuť. Tento tuk je najlepšie pridávať do čokoládových koláčov s ovocím alebo orechmi. V akom pomere by sa mal používať rastlinný olej, aby sa torta vydarila?
- Jednoducho nahraďte každých 100 gramov masla v recepte tromi alebo štyrmi polievkovými lyžicami oleja.
Čokoládový koláč bez gramu masla? Vezmite si banán
Plánujete upiecť koláč alebo čokoládovú bábovku? Môžete siahnuť po banáne. Jednoduché ovocie dokonale spojí ingrediencie na pečenie, takže môže nahradiť maslo aj vajcia. Bohužiaľ, musíte počítať s tým, že pridanie ovocia ovplyvní chuť koláča, takže s tým musíte rátať vo svojich plánoch na pečenie. Ako použiť banán v pečive?
- Stačí ho ošúpať a potom rozmixovať alebo dôkladne roztlačiť vidličkou.
- Ako náhrada musí byť banán v recepte na pečenie koláča prítomný v rovnakom pomere ako maslo.
Avokádo? Tu je najtučnejšie ovocie
Máme po ruke zrelé avokádo, ale nemáme čas zájsť do obchodu pre maslo? Z tohto tučného ovocia môžeme pripraviť skvelú náhradu pečiva.
- Stačí z neho pripraviť pyré, ktoré je vhodné na sendviče a výborne sa hodí aj na pečenie koláčov.
Ak avokádo dôkladne roztlačíte vidličkou alebo rozmixujete, získate plnohodnotnú náhradu masla. Ako ho použiť?
- V rovnakom pomere ako jeho mliečny náprotivok.
Avokádové pyré je najvhodnejšie do koláčov obsahujúcich ovocie.
- Upozorňujeme tiež, že avokádo sfarbí koláč do zelena: ak však chcete túto farbu zamaskovať, jednoducho pridajte do receptu kakao.
Špeciálny tuk: kokosový olej
Niekedy potrebujeme v pečive maslo v tuhej forme, takže banán ani avokádo túto úlohu správne nesplnia. V takejto situácii možno použiť inú náhradu. Je ňou kokosový olej, ktorý má požadovanú konzistenciu a bude skvelý na prípravu sladkých vianočných dobrôt.
- Chcete použiť kokosový olej namiesto masla? Do ingrediencií pridajte toľko oleja, koľko je v recepte masla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je oveľa chutnejší ako kapor. Málokto o tejto rybe počul a je veľmi zdravá.
Prečo platiť 4 eurá za kocku, keď si ho môžete vyrobiť doma. Potrebujete len smotanu a mixér
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.