Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Čo robiť, aby vám makovník nepraskol? Vyskúšajte tento recept. Je to tajný trik mojej babičky

21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Na Vianoce bude veľa ľudí pripravovať chutné koláče. Jedným z najobľúbenejších je makovník. Nie je však jednoduché ho upiecť a navyše často...

21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Na Vianoce bude veľa ľudí pripravovať chutné koláče. Jedným z najobľúbenejších je makovník. Nie je však jednoduché ho upiecť a navyše často praská. Našťastie existujú spôsoby, ako to napraviť. Dôležitý je aj správny recept.

Osvedčené domáce triky, vďaka ktorým bude váš makovník chutný a bez trhlín.
Foto: shutterstock/New Africa

Vždy, keď pečiete makovník, jeho „kôrka“ popraská? Pravdepodobne zabúdate na jedno z mála dôležitých pravidiel. Tu je niekoľko osvedčených domácich trikov, vďaka ktorým bude vaše kysnuté cesto chutné a bez trhlín.

Makovník, ktorý sa vždy podarí: nepraskne, ak dodržíte tieto dôležité pravidlá.

  • Jedným z najdôležitejších pravidiel, ktoré musíme dodržiavať, aby makovník nepraskol, je dôkladne preosiať múku pred vytvorením cesta.

Ak ho správne prevzdušníme, dezert bude zamatový a jeho štruktúra bude dostatočne ľahká, aby „kôrka“ po upečení nepraskla.

  • Samotné cesto by sa malo miesiť ručne, pričom treba dávať pozor na to, či máte dostatočne teplé ruky.
Jedným z najdôležitejších pravidiel, ktoré musíme dodržiavať, aby makovník nepraskol, je dôkladne preosiať múku pred vytvorením cesta.
Foto: shutterstock/New Africa

Vyššia teplota umožní makovníkovi lepšie vykysnúť a cesto bude poddajnejšie a pružnejšie.

  • Hnetenie by malo trvať aspoň štvrť hodiny, ale čím dlhšie zmes hnetiete, tým lepšie.
  • Keď ho necháte celé kysnúť, uistite sa, že miesto je dobre vyhriate a bez prievanu.

Ak budete dodržiavať tieto tipy, určite sa vám podarí pripraviť dokonalý makovník. Oplatí sa tiež použiť osvedčený recept.

Recept na najjednoduchší makovník pre „lenivých“. Takto si rýchlo pripravíte makovú plnku

Príprava plnky nie je náročná, hoci budete potrebovať trochu trpezlivosti a niekoľko dôležitých ingrediencií.
Foto: shutterstock/Stephanie Frey

Základom chutného makovníka je plnka. Jej príprava nie je náročná, hoci budete potrebovať trochu trpezlivosti a niekoľko dôležitých ingrediencií. Na začiatok si pripravte:

  • 200 gramov mletého modrého maku,
  • pol hrnčeka sultánok,
  • pol hrnčeka vlašských orechov,
  • pár lyžíc medu,
  • 40 gramov masla,
  • 100 gramov pomarančovej kôry,
  • hrsť brusníc,
  • niekoľko sušených sliviek.

Ako pripraviť plnku?

  • Deň pred prípravou vložte mak do hrnca a zalejte ho vriacou vodou.
  • Nechajte namočený cez noc a na druhý deň ho sceďte na bavlnenej utierke.
  • V hrnci rozpustite maslo, med, nasekané orechy, brusnice, slivky, pomarančovú kôru a sultánky.
  • Zmes dôkladne premiešajte na vypnutom plyne a nechajte vychladnúť.

Môžete si kúpiť aj hotovú makovú plnku, ktorá vám ušetrí obrovské množstvo času. Teraz je čas prejsť k príprave kysnutého cesta.

Maková plnka tvorí len polovicu úspechu. Čas pripraviť dokonalé kysnuté cesto

Ako na dokonalé kysnuté cesto?
Foto: shutterstock/charnsitr

Na prípravu kysnutého cesta potrebujeme:

  • pol kilogramu preosiatej múky na kysnuté cesto,
  • 150 gramov cukru,
  • balíček sušeného droždia 7 gramov,
  • dva žĺtky,
  • jedno celé vajce,
  • 120 gramov rozpusteného masla,
  • 150 mililitrov zohriateho mlieka,
  • citrónovú kôru.

Spôsob prípravy:

  • Suché prísady dôkladne premiešajte, postupne pridajte mlieko a pridajte rozpustené maslo.
  • Nakoniec pridajte vajcia a celé to vymiešajte.
  • Po vymiesení nechajte cesto hodinu kysnúť.
  • Po uplynutí tejto doby zmes rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte na dve obdĺžnikové placky hrubé asi 3 mm.
  • Nechajte ich 15 minút odpočívať a potom na nich rovnomerne položte polovicu makovej zmesi, pričom na okrajoch nechajte trochu miesta.
  • Cesto zrolujte do rolády a potrite bielkom.
  • Makovník pečieme 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
  • Po vychladnutí ozdobte citrónovou kôrou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto pripravíte najlepšiu plnku na makový koláč. Nepridávajte do nej mlieko

Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pravidelne zalievajte levanduľu výživným odvarom. Bude sa jej dariť

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beekeepx). Nádych Provence v záhrade? Levanduľa pomôže dodať vášmu priestoru nádych romantiky. O rastlinu by ste sa mali dobre…

Tieto miesta v domácnosti sú rajom pre kliešte. Skrývajú sa nielen na dvore

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstokc/v.gi). Jar vonku praje prechádzkam, no so stúpajúcou teplotou pozorujeme pribúdajúci počet kliešťov. Ukazuje sa však, že ich možno…

Ako voda s kurkumou vplýva na organizmus? Expertka vysvetľuje raz navždy

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Voda s prídavkom kurkumy ráno si získava čoraz väčšiu popularitu. Mnoho ľudí je presvedčených, že podporuje imunitu…

Drevená lyžica na hrnci. Tu je osvedčený spôsob varenia jedla

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Keď sa počas varenia cestovín začne variť mlieko alebo voda, zaplaví sporák a skrinky, čo znamená ďalšie…

Zabudnite na tradičný chren. Táto chrenová omáčka zmizne zo stola raz-dva

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Ťažko si predstaviť veľkonočný stôl bez chrenu, ktorý je symbolom zdravia a očisty a už po stáročia zaujíma…

Auto Trendy

Tesla Cybercab na stopke! Obchodná vojna s Čínou uväznila revolučné robotaxi

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla plánovala spôsobiť revolúciu v doprave svojím plne autonómnym vozidlom Cybercab. Tento ambiciózny projekt však narazil na tvrdé prekážky. Obchodná vojna medzi USA a Čínou,…

Horiaci motor Boeingu 737 vydesil pasažierov: Explózie a obrovská ohnivá guľa!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Len niekoľko minút po štarte zažili pasažieri amerických aerolínií United Airlines desivé chvíle. Jeden z motorov stroja Boeing 737 začal horieť a spôsobil chaos na…

Legenda sa vracia: V retro štýle 80. rokov

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz opäť dokazuje, že spojenie minulosti s modernou technológiou môže byť viac než úspešné. S limitovanou edíciou G-Class Edition STRONGER THAN THE 1980s sa vracia…

Šialené, ale funguje! Tento jednoduchý trik vám pomôže nájsť auto na preplnenom parkovisku

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Strácate nervy na preplnenom parkovisku, keď márne hľadáte svoje auto? Máme pre vás prekvapivo jednoduchý a možno trochu zvláštny trik, ktorý naozaj funguje. Stačí použiť…

Sklo plné šmúh? Chyby, ktoré pri čistení auta robíme stále!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na prvý pohľad dokonalé auto, no pri pohľade cez sklo vás čaká rozčarovanie – šmuhy, mastnota a neznesiteľné škvrny. Ako je možné, že ich tam…

Ikona na kolenách: Nemecká automobilová značka krachuje

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Jedna z najexkluzívnejších nemeckých automobilových značiek, Isdera, ktorá sa preslávila výrobnou ikonou Mercedes CW 311, definitívne končí. Ani čínske investície ani pokusy o prechod na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov