Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, 0

Čo robiť, aby vám makovník nepraskol? Vyskúšajte tento recept. Je to tajný trik mojej babičky

21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Na Vianoce bude veľa ľudí pripravovať chutné koláče. Jedným z najobľúbenejších je makovník. Nie je však jednoduché ho upiecť a navyše často...

21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Na Vianoce bude veľa ľudí pripravovať chutné koláče. Jedným z najobľúbenejších je makovník. Nie je však jednoduché ho upiecť a navyše často praská. Našťastie existujú spôsoby, ako to napraviť. Dôležitý je aj správny recept.

Osvedčené domáce triky, vďaka ktorým bude váš makovník chutný a bez trhlín.
Foto: shutterstock/New Africa

Vždy, keď pečiete makovník, jeho „kôrka“ popraská? Pravdepodobne zabúdate na jedno z mála dôležitých pravidiel. Tu je niekoľko osvedčených domácich trikov, vďaka ktorým bude vaše kysnuté cesto chutné a bez trhlín.

Makovník, ktorý sa vždy podarí: nepraskne, ak dodržíte tieto dôležité pravidlá.

  • Jedným z najdôležitejších pravidiel, ktoré musíme dodržiavať, aby makovník nepraskol, je dôkladne preosiať múku pred vytvorením cesta.

Ak ho správne prevzdušníme, dezert bude zamatový a jeho štruktúra bude dostatočne ľahká, aby „kôrka“ po upečení nepraskla.

  • Samotné cesto by sa malo miesiť ručne, pričom treba dávať pozor na to, či máte dostatočne teplé ruky.
Jedným z najdôležitejších pravidiel, ktoré musíme dodržiavať, aby makovník nepraskol, je dôkladne preosiať múku pred vytvorením cesta.
Foto: shutterstock/New Africa

Vyššia teplota umožní makovníkovi lepšie vykysnúť a cesto bude poddajnejšie a pružnejšie.

  • Hnetenie by malo trvať aspoň štvrť hodiny, ale čím dlhšie zmes hnetiete, tým lepšie.
  • Keď ho necháte celé kysnúť, uistite sa, že miesto je dobre vyhriate a bez prievanu.

Ak budete dodržiavať tieto tipy, určite sa vám podarí pripraviť dokonalý makovník. Oplatí sa tiež použiť osvedčený recept.

Recept na najjednoduchší makovník pre „lenivých“. Takto si rýchlo pripravíte makovú plnku

Príprava plnky nie je náročná, hoci budete potrebovať trochu trpezlivosti a niekoľko dôležitých ingrediencií.
Foto: shutterstock/Stephanie Frey

Základom chutného makovníka je plnka. Jej príprava nie je náročná, hoci budete potrebovať trochu trpezlivosti a niekoľko dôležitých ingrediencií. Na začiatok si pripravte:

  • 200 gramov mletého modrého maku,
  • pol hrnčeka sultánok,
  • pol hrnčeka vlašských orechov,
  • pár lyžíc medu,
  • 40 gramov masla,
  • 100 gramov pomarančovej kôry,
  • hrsť brusníc,
  • niekoľko sušených sliviek.

Ako pripraviť plnku?

  • Deň pred prípravou vložte mak do hrnca a zalejte ho vriacou vodou.
  • Nechajte namočený cez noc a na druhý deň ho sceďte na bavlnenej utierke.
  • V hrnci rozpustite maslo, med, nasekané orechy, brusnice, slivky, pomarančovú kôru a sultánky.
  • Zmes dôkladne premiešajte na vypnutom plyne a nechajte vychladnúť.

Môžete si kúpiť aj hotovú makovú plnku, ktorá vám ušetrí obrovské množstvo času. Teraz je čas prejsť k príprave kysnutého cesta.

Maková plnka tvorí len polovicu úspechu. Čas pripraviť dokonalé kysnuté cesto

Ako na dokonalé kysnuté cesto?
Foto: shutterstock/charnsitr

Na prípravu kysnutého cesta potrebujeme:

  • pol kilogramu preosiatej múky na kysnuté cesto,
  • 150 gramov cukru,
  • balíček sušeného droždia 7 gramov,
  • dva žĺtky,
  • jedno celé vajce,
  • 120 gramov rozpusteného masla,
  • 150 mililitrov zohriateho mlieka,
  • citrónovú kôru.

Spôsob prípravy:

  • Suché prísady dôkladne premiešajte, postupne pridajte mlieko a pridajte rozpustené maslo.
  • Nakoniec pridajte vajcia a celé to vymiešajte.
  • Po vymiesení nechajte cesto hodinu kysnúť.
  • Po uplynutí tejto doby zmes rozdeľte na polovicu a rozvaľkajte na dve obdĺžnikové placky hrubé asi 3 mm.
  • Nechajte ich 15 minút odpočívať a potom na nich rovnomerne položte polovicu makovej zmesi, pričom na okrajoch nechajte trochu miesta.
  • Cesto zrolujte do rolády a potrite bielkom.
  • Makovník pečieme 35 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia.
  • Po vychladnutí ozdobte citrónovou kôrou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto pripravíte najlepšiu plnku na makový koláč. Nepridávajte do nej mlieko

Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zaschnutá špina a nepríjemný zápach zmiznú za niekoľko minút. Vaša mikrovlnná rúra bude žiariť

9.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goffkein.pro). Mikrovlnná rúra je v kuchyni nepostrádateľným spotrebičom, ktorý uľahčuje ohrev a prípravu jedál. Bohužiaľ sa rýchlo zašpiní -…

Slováci toto ovocie nekupujú, hoci sezóna práve prebieha. Vynikajúca podpora imunity

9.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tatui suwat). V zime máme na výber o niečo menej ovocia a zeleniny. Niektoré sú však vtedy v sezóne.…

Máte dosť ľadu vo vašej mrazničke? Znamená to, že tento trik ešte nepoznáte

09.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ilmarinfoto). Ľad v mrazničke je problém, ktorý nielen obmedzuje priestor na uskladnenie potravín, ale môže negatívne ovplyvniť aj efektivitu…

Najlepší nápoj pre 50-ročných a viac. Posilňuje kosti a je zdravý pre srdce

8.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tetxu). Je to skvelý, ale zároveň nízkokalorický zdroj bielkovín, vápnika a draslíka. Má pozitívny vplyv na kosti nervový systém…

Ako odskrutkovať zaváraninovú nádobu? Stačí jeden jednoduchý trik

8.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonina Vlasova). Ako otvoriť silne nasatú zaváraninu? Keď sa jej horúci obsah ochladí, tlak pod viečkom klesá, čo vedie…

Auto Trendy

Mrazivá dráma na cestách: Cestu číslo 210 pohltila lavína! - Video

9.1.2025 Redakcia Auto trendy - Nečakaná lavína uprostred Kanionu Cottonwood spôsobila chaos na ceste číslo 210 v oblasti Salt Lake City. Masy snehu z hôr úplne zablokovali dopravu a znemožnili…

BMW ukazuje budúcnosť: Čelné sklo ako digitálne plátno

9.1.2025 Redakcia Auto trendy - Revolúcia vo svete automobilov! BMW prichádza s novou generáciou infotainment systému s názvom "Panoramic iDrive", ktorý zmení spôsob, akým vodiči a spolujazdci zažívajú jazdu. Ovládanie,…

Honda odhaľuje budúcnosť – Predstavila dva revolučné koncepty!

9.1.2025 Redakcia Auto trendy - Na výstave CES 2025 v Las Vegas Honda odhalila svoju víziu budúcnosti elektromobility. Dva nové koncepty, Honda 0 Saloon a Honda 0 SUV, prinášajú japonskej…

Koniec prekvapení v schránke: Pokuty môžete kontrolovať online

9.1.2025 Redakcia Auto trendy - Ministerstvo vnútra SR spustilo prelomovú službu pre vodičov. Cez špeciálnu webovú stránku si môžete okamžite overiť, či vás zachytil radar alebo či vám hrozí pokuta…

Vozidlo, ktoré dokáže preskočiť každú prekážku!

9.1.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka YangWang posúva hranice možného. Po terénnom aute, ktoré sa otáča na mieste a pláva ako jachta, prichádza so superšportiakom YangWang U9. Tento elektrický…

Tesla a Čína ako záchranári: Spaľovacie motory ešte nepovedali posledné slovo!

9.1.2025 Redakcia Auto trendy - Európske automobilky, ktoré roky dominovali na trhu, sa ocitli v existenčnej dileme. Prísne emisné normy a drasticky znížené limity CO2 hrozia likvidačnými pokutami za každé…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov