21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000).
Smaženie rýb je takmer povinnou súčasťou prípravy štedrovečernej večere. Nie je to však jediná príležitosť na prípravu rýb týmto spôsobom. Preto sa oplatí vedieť, ako to robiť správne. Ukazuje sa, že výber správneho tuku na vyprážanie je rozhodujúci nielen z hľadiska chuti, ale aj zdravia. Zistite, ktoré oleje je lepšie na vyprážanie rýb nepoužívať a ktorými tukmi ich nahradiť.
Smaženie rýb nie je zložitá vec. Ak sa vykonáva opatrne a s použitím správneho tuku. Je to jednoduchý spôsob prípravy rýb, ktorý si obľúbilo mnoho ľudí na každodenné použitie aj na slávnostnú vianočnú večeru. Preto sa oplatí venovať chvíľu kontrole, či na túto činnosť používate správny olej. Nie každý je vhodný na vyprážanie.
Aký je najlepší olej na vyprážanie rýb? Tento olej nie je zdravou voľbou
Ktorý olej by sa nemal používať na vyprážanie rýb? Odpoveď na túto otázku musí poznať každý. Ryby tak pripravíte správne a neovplyvníte nepriaznivo chuť jedla alebo vlastné zdravie. Výber správneho tuku je preto veľmi dôležitý.
- Niektoré oleje nie sú vhodné na vyprážanie. Rozhodujúcim faktorom je pritom bod zadymenia rastlinného tuku.
- Ide o teplotu, pri ktorej olej začína vydávať dym. Stráca svoju výživovú hodnotu a môže dokonca produkovať škodlivé látky. Zvyšuje sa tiež pravdepodobnosť pripálenia jedla.
Aby sa tomu predišlo, treba sa vyhýbať vyprážaniu na tukoch s nízkym bodom zadymenia.
- Patria sem aj oleje lisované za studena. Tie pri zahrievaní strácajú svoje vlastnosti a tiež sa stávajú škodlivými.
- Okrem toho by sa na vyprážanie určite nemal používať extra panenský olivový olej. Hoci je cenený pre svoje výživové vlastnosti, na vyprážanie pri vysokých teplotách je úplne nevhodný.
- To isté platí aj pre nerafinovaný kukuričný olej, nerafinovaný tekvicový olej alebo olej z vlašských orechov.
- Pozornosť treba venovať aj repkovému oleju. Jeho nerafinovaná verzia má totiž bod zadymenia len 130 stupňov Celzia.
Používanie rastlinných olejov s nízkym bodom zadymenia nie je zdraviu a chuti potravín prospešné. Preto by sa nemali vyberať na vyprážanie.
V akom tuku je najlepšie vyprážať ryby? Na výber je niekoľko možností
- Dobrou voľbou by preto bol rafinovaný repkový olej. Ten je jednou z najlepších možností na vyprážanie rýb. Má neutrálnu chuť a jeho bod zadymenia je až 240 stupňov Celzia.
- Ďalšou možnosťou, ktorá stojí za zváženie, je avokádový alebo kokosový olej. Rafinované oleje dobre znášajú vysoké teploty. A svojou príchuťou sa hodia k rybám.
Mnohí ľudia si na vyprážanie rýb vyberajú aj prepustené maslo.
- Keď sa ryba smaží na strednom ohni a použije sa prepustené maslo, získa jemnú maslovú chuť.
- Okrem toho sa prepustené maslo vďaka vysokému dymovému bodu a odstráneniu mliečnych bielkovín tak ľahko nepripáli. Vyprážanie na ňom je príjemné, zdravé a chutné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci tento olej milujú. Pri vyprážaní sa stáva toxickým
Je málo známy a oveľa zdravší ako olivový olej. Oplatí sa ho konzumovať pravidelne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.