21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gkrphoto).
Vianoce neoddeliteľne sú spojené s rybami. Ak ich chceme dokonale usmažiť, musíme vedieť, aké chyby nerobiť, aby sa šťavnaté a jemné mäso nestalo suchým a nechutným. Ak budeme poznať niekoľko pravidiel a použijeme niekoľko jednoduchých trikov, naše ryby budú chutiť dokonale. Zistite, ako správne smažiť rybu.
Na rozdiel od zdania nie je smaženie rýb vôbec jednoduché. Často sa stáva, že namiesto toho, aby bolo mäso dokonale šťavnaté a jemné, je suché ako triesky. Našťastie to môžeme napraviť. Stačí uplatniť niekoľko základných pravidiel a vyhnúť sa častým chybám. Vďaka tomu bude tohtoročná vianočná ryba chutiť dokonale.
Ako dlho by ste mali smažiť ryby? Toto si musíte zapamätať
Pre chuť a štruktúru ryby je rozhodujúci čas smaženia. Závisí to od jej hrúbky a druhu.
- Tenké filety, ako je treska alebo tilapia, by sa mali smažiť len 2 – 3 minúty z každej strany.
- Ryby s hrubšou štruktúrou, ako je losos, by sa mali smažiť 5 minút.
Je tiež dobré skontrolovať, či je ryba hotová.
- Stačí do nej zľahka pichnúť vidličkou, a ak sa mäso ľahko oddelí, mali by ste rybu z panvice vybrať.
Aké chyby by ste nemali robiť pri smažení rýb? Spôsobia, že bude suchá a nechutná
Niektoré časté chyby, ku ktorým pri smažení dochádza, spôsobujú, že ryba je suchá a menej chutná.
- Zvyčajne je príčinou príliš vysoká teplota a príliš dlhý čas prípravy.
Z tohto dôvodu, akonáhle spozorujete, že sa z tuku na panvici začína dymiť, mali by ste okamžite znížiť teplotu.
- Okrem toho sa vyhnite príliš častému obracaniu rýb.
Počas celého procesu smaženia to stačí urobiť iba raz. Tým sa zachová štruktúra mäsa.
- Je tiež veľmi dôležité, aby ste do panvice nevkladali studené ryby, ktoré ste práve vytiahli z chladničky.
To spôsobí, že sa bude smažiť nerovnomerne a menej chutne.
Dôležité je tiež nepoužívať príliš veľa korenia pred presunutím ryby na panvicu, pretože napríklad príliš skoré pridanie soli odoberie z mäsa vlhkosť a urobí ho veľmi suchým.
Na čo ešte treba myslieť pri smažení rýb? Tieto prvky sú rozhodujúce pre chuť
Okrem toho, že sa treba vyhnúť vyššie uvedeným chybám, je vhodné pamätať aj na niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám uľahčia smaženie rýb a zabezpečia, že budú vždy veľmi chutné a dokonale šťavnaté.
- Základným pravidlom je použitie správneho tuku na smaženie. Výborne sa na to hodí repkový olej alebo vyčistené maslo.
Ďalším kľúčom k úspechu je správne predhriatie panvice.
Ďalším spôsobom, ako skontrolovať, či je tuk správne zohriaty, je vykonať jednoduchý test.
- Stačí do panvice vhodiť malý kúsok chleba. Ak začne okamžite prskať a získa zlatistú farbu, znamená to, že olej je pripravený na vyprážanie rýb.
Zaujímavým spôsobom je ponoriť do oleja drevenú lyžicu. Ak sa okolo nej objavia malé bublinky, je to znamenie, že tuk je horúci.
Ryby by sa mali smažiť v dostatočne horúcom tuku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto sa zbavíte usadenín vo vývare. Stačí jeden šikovný trik
Je oveľa chutnejší ako kapor. Málokto o tejto rybe počul a je veľmi zdravá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.