22.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ARKHIPOV ALEKSEY).
Medzi nespornými hrdinami sviatočného stola kraľuje zemiakový šalát, ktorého neodmysliteľnou súčasťou sú vajcia. Hoci by sa mohlo zdať, že príprava vajec je jednoduchá kulinárska úloha, mnohí z nás sa stále dopúšťajú základnej chyby, ktorá nás môže stáť ich chuť a cennú výživovú hodnotu.
Vajíčko v zemiakovom šaláte je nielen tradíciou, ale aj prvkom, ktorý spája ostatné zložky do harmonického celku a dodáva pokrmu jemnosť a výživovú hodnotu. Žiaľ, vajcia často varíme „naslepo“, čo vedie k nežiaducim zmenám ich štruktúry. Prevarené strácajú nielen chuť a štruktúru, ale aj vizuálnu príťažlivosť. Pozná to každý, kto videl nevzhľadný zelený kruh okolo žĺtka, ktorý je výsledkom chemickej reakcie.
- Proces denaturácie bielka, ku ktorému dochádza, keď je bielok vystavený príliš vysokému teplu, spôsobuje, že bielok je tvrdý a gumový a žĺtok suchý a krehký.
To však nie je jediný problém.
- Vitamíny, najmä tie rozpustné vo vode, sú chúlostivé a dlhým varením sa ľahko poškodia.
- Výsledkom je, že prevarené vajcia namiesto toho, aby telu dodali dôležité zložky, strácajú až 40 % svojej výživovej hodnoty.
Preto je potrebné pripomenúť, že precíznosť pri varení vajec je rozhodujúca nielen pre chuť a vzhľad pokrmu, ale aj pre zachovanie jeho výživovej hodnoty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skontrolujete, či sú vajcia čerstvé? Existujú tri spôsoby
Pár sekúnd a škrupiny skončia v koši. Stačí len babský trik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.