23.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka).
Hubová polievka na Štedrý večer je sviatočné jedlo plné chuti. Ak hľadáte originálny recept na toto skvelé jednoduché jedlo so sušenými hubami, pozrite si náš recept. Chuť vzbudé obdiv celej vašej rodiny.
Zásoby sušených húb nazbieraných na jeseň sú vynikajúcim základom pre štedrovečernú hubovú polievku, ktorá vďaka jednoduchému receptu a bežne dostupným surovinám trhá rekordy v obľúbenosti. Odporúčame, ako si tento jednoduchý recept pripraviť.
Vianočná hubová polievka – zoznam prísad
Na prípravu vianočnej polievky postačia okrem húb základné suroviny, ktoré nájdete takmer v každej kuchyni. Pred nákupom sa oplatí skontrolovať, čo sa už nachádza v chladničke. Filozofia „zero waste“, teda neplytvanie potravinami, je dobrým spôsobom, ako na Vianoce ušetriť peniaze.
Potrebujete:
- 30 g sušených húb (napr. hríbov, vavrínových hríbov alebo zmiešaných lesných húb)
- 1 liter vody
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 1 bobkový list
- 2-3 korenia
- 1-2 PL 18% smotany
- soľ, korenie podľa chuti
- 1 PL múky
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 zemiak
- 2 PL oleja alebo masla na vyprážanie
Recept na hubovú polievku krok za krokom
- Sušené huby dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, potom ich zalejte asi jednou šálkou teplej vody a nechajte 30-60 minút odstáť, aby zmäkli. Po tomto čase huby sceďte a vodu z namáčania si nechajte – táto voda bude základom polievky.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu liter vody. Pridajte namočené huby, bobkový list, nové korenie a soľ a korenie podľa chuti. Varte na miernom ohni približne 40 minút.
- Očistite cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky (nepovinné, ak chcete, aby bola polievka výraznejšia). Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a opečte cibuľu a cesnak do mäkka a mierne dozlatista.
- Osmaženú cibuľu a cesnak pridajte k variacim sa hubám. Ak pridávate zemiaky, pridajte ich do hrnca teraz. Prilejte aj vodu z húb. Polievku varte ďalších 20-30 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Ak chcete, môžete polievku zahusťovať lyžicou múky (vopred ju zmiešajte s trochou vody alebo polievky a nalejte do hrnca, miešajte, aby sa v nej neurobili hrudky).
- Nakoniec pridajte majoránku (ak ju chcete použíť) a podľa chuti dochuťte soľou a korením. Ak sa vám polievka zdá príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
- Do horúcej polievky vlejte smotanu, premiešajte, aby sa dobre spojila, a varte ešte niekoľko minút. Polievka bude mať krémovejšiu štruktúru a jemnejšiu chuť.
Horúcu štedrovečernú hubovú polievku podávajte v miskách, prípadne posypanú čerstvo namletým korením alebo čerstvými bylinkami.
Hubová polievka so sušenými hubami. Ako ju podávať?
Recept na hubovú polievku si vyžaduje správne servírovanie. Ako by sa mal prvý chod podávať podľa pravidiel etikety?
- Ak je pri stole veľa hostí, položte polievku do misky uprostred.
- Hostiteľ alebo hostiteľka potom naberie polievku hosťom. Hubová polievka so sušenými hubami si vyžaduje hlbšie misy alebo hlboké taniere.
- Polievku vždy naberte najprv ženám, počnúc sebe ak ju servírujete ako hostiteľka rodiny.
- Pod misu s polievkou umiestnite ďalší tanier, aby si hostia mohli položiť lyžicu bez toho, aby zašpinili tanier s druhým chodom.
Na Štedrý deň môže byť hubová polievka dobrou alternatívou k tradičnej kapustnici. Je to tiež dobrý nápad na Prvý sviatok vianočný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vytiahla som to z chladničky a dala do hubovej polievky. Chuť sa zlepšila o sto percent
Keď nemám čas, pripravím si pätnásť-minútovú polievku. Najlepšia rýchla večera pre celú rodinu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.