Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Došiel vám prášok do pečiva? Namiesto toho, aby ste bežali do obchodu, nahraďte ho týmto

23.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo). Myslíte si, že nedostatok kypriaceho prášku zničí vaše pečenie? Nemusí to tak byť! Ak túto prísadu nahradíte inými prostriedkami z nášho zoznamu,...

23.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo).

Myslíte si, že nedostatok kypriaceho prášku zničí vaše pečenie? Nemusí to tak byť! Ak túto prísadu nahradíte inými prostriedkami z nášho zoznamu, je veľká šanca, že z rúry nevyberiete buchtu, ale lahodné umelecké dielo. Nezabudnite si náš článok prečítať pre prípad núdze.

Myslíte si, že nedostatok kypriaceho prášku zničí vaše pečenie? Nemusí to tak byť!
Foto: shutterstock/margouillat photo

Jedlá sóda – kráľovná náhrad

Jedlá sóda je najobľúbenejšou a najjednoduchšou náhradou prášku do pečiva.
Foto: shutterstock/In Our Steps
  • Dôležité je, že jedlá sóda funguje len v kombinácii s kyselinou – môže to byť citrónová šťava, jablčný ocot alebo prírodný jogurt.
  • Kľúčový je pomer – na každú čajovú lyžičku prášku do pečiva môžete použiť 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny a správne množstvo kyslej zložky.

Ako ju použiť:

Ak pečiete koláč a potrebujete čajovú lyžičku prášku, použite 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy a čajovú lyžičku citrónovej šťavy. Výsledok. Nadýchaný, ľahký koláč.

Prírodný jogurt alebo kefír

Prírodný jogurt a kefír je skvelou voľbou, ak chcete nadýchaný koláč.

@lifeisfoodieful

When you get halfway through making a cake and realize you don’t have baking powder 😬 #baking #bakingrecipe #baker #cakevideo #cake #bakingfail #bakingfailure #bakingtip #bakingtips #imadethis

♬ original sound – Arielle Gorstein
  • Vďaka svojej kyslosti aktivuje pôsobenie sódy bikarbóny, ktorá pomáha procesu kysnutia.
  • Najlepšie sa osvedčí v receptoch na muffiny, jogurtové koláče alebo palacinky.
  • Pri použití jogurtu alebo kefíru nezabudnite znížiť množstvo tekutín v recepte pre konzistenciu koláča.

Ako ich používať:

Zmiešajte 1/2 šálky jogurtu/kefíru s 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy. Táto zmes nahradí približne 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.

Pivo alebo perlivá voda – tekutá podpora

Pivo, najmä ľahké a sýtený pivo, obsahuje oxid uhličitý, ktorý pomáha cesto kysnúť.

  • Je ideálnou náhradou v receptoch na chlieb, žemle alebo palacinky. Dodáva pečivu jemnú chlebovú arómu, ktorá sa dobre kombinuje so slanými prísadami.
  • Podobný účinok má aj bublinková voda. Perlivá voda je najjednoduchší spôsob, ako nahradiť prášok do pečiva. Vďaka jej bublinkám je cesto ľahké a nadýchané. Je obzvlášť užitočná pri palacinkách, vafliach alebo lievancoch, pri ktorých je dôležitá jemná štruktúra.

Ako ich používať:

Nahraďte niektoré tekuté zložky v recepte (napríklad vodu alebo mlieko) rovnakým množstvom piva alebo perlivej vody.

Čistý jablčný ocot – jednoduchý a účinný

Jablčný ocot je ďalšou kuchynskou prísadou, ktorá môže zachrániť vaše pečivo.

  • V kombinácii s jedlou sódou vytvára chemickú reakciu, pri ktorej sa uvoľňuje oxid uhličitý, vďaka ktorému je váš koláč ľahký a nadýchaný.
  • Jablčný ocot má pomerne neutrálnu chuť, takže sa nemusíte obávať jeho citeľnosti vo vašom koláči.

Ako ho používať:

Zmiešajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny s 1 čajovou lyžičkou jablčného octu, čím nahradíte 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.

Droždie – ideálne na kysnuté cestá

Droždie je tradičná prísada do pečiva, ktorá je skvelou náhradou prášku do pečiva v receptoch, ktoré vyžadujú dlhšie kysnutie.
Foto: shutterstock/Cristian Storto
  • Je ideálne na prípravu chleba, rožkov alebo kysnutého cesta.
  • Nezabudnite však, že použitie droždia si vyžaduje viac času – cesto musí poriadne vykysnúť.

Ako ho používať:

25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného) môže nahradiť čajovú lyžičku prášku do pečiva, ale na aktiváciu droždia budete musieť pridať cukor a teplú tekutinu.

Vajcia – prírodné kypriace prostriedky

Vajcia sú zložkou, ktorá nielenže spojí cesto, ale tiež pomáha pri jeho kysnutí.
Foto: shutterstock/PawelKacperek
  • Ak chcete dosiahnuť podobný účinok ako pri prášku do pečiva, vyšľahajte bielka do tuhej peny a jemne ich vmiešajte do zmesi.
  • Vajíčka sa dobre hodia do ľahkých koláčov, piškót alebo omelety.

Ako ich používať:

Oddeľte bielky od žĺtkov, vyšľahajte ich do tuhej peny a pridajte ku koncu miešania cesta. Na každé 2 vajcia môžete pridať lyžičku jedlej sódy.

Žiadny prášok do pečiva neznamená, že sa už nebude piecť! Vo vašej kuchyni sa skrývajú prísady, ktoré ho účinne nahradia. Zmiešajte ich v správnom pomere a uvidíte, že vaše pečivo vyjde z rúry alebo panvice rovnako dobré ako predtým.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Smelo ich pridajte do vianočného pečiva. Nahradia luxusné maslo

Na pečenie je vhodná len táto strana. Princíp používania hliníkovej fólie je jednoduchý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tajomstvo japonskej kuchyne, ktoré musíte poznať – tu je pasta kuro neri goma

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InkheartX). Ak ste doteraz používali len arašidové maslo, je čas vyskúšať niečo nové. Kuro neri goma alebo japonská sezamová…

Toto je to, čo treba hľadať v kozmetike. Prinesú úľavu od prvých spálenín od slnka

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Vatsura). Hoci veľa ľudí sníva o krásnom opálení, prvý kontakt bledej pokožky so slnkom pre väčšinu z nás…

Pridajte jednu kocku do kávy. Už nikdy viac nesiahnete po cukre. A nálada sa okamžite zlepší

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nadyatess). Čo je najlepšie pridať do kávy? Zabudnite na cukor a sirupy. Namiesto toho vložte do pohára jednu kocku.…

Je pravdepodobné, že ich máte vo svojej špajzi. Mozog, srdce a črevá budú pracovať za dvoch

27.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SakSa). Superpotraviny sú produkty s vlastnosťami, ktoré sú mimoriadne prospešné pre zdravie. Tento termín sa často používa na označenie…

Čo znamená biely povlak na nakladaných uhorkách? Málokto pozná skutočnú odpoveď

27.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kinek00). Znamená biely povlak na nakladaných uhorkách pleseň alebo je to prirodzený proces súvisiaci s fermentáciou? Táto otázka zaujíma…

Auto Trendy

Revolúcia v dizajne a technológii, ktorá zohreje srdce každého motoristu!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prichádza nová generácia Alfa Romeo Stelvio a s ňou zásadné zmeny, ktoré posúvajú tento model na úplne novú úroveň. Prémiové SUV teraz kombinuje športovú eleganciu,…

Kým Európa končí s klasickými motormi, Čína predstavuje unikátny osemvalec!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - V čase, keď európske automobilky ustupujú od spaľovacích motorov a podliehajú politickému tlaku, Čína ukazuje, že ide vlastnou cestou. Na šanghajskom autosalóne odhalila motor, ktorý…

Nový sedan od Toyoty? Spája luxus, technológie a štýl

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota sa nebojí meniť zaužívané pravidlá hry. Hoci sa v Európe elektromobilite doteraz príliš nevenovala, jej nové sedany ukazujú, že na globálnom trhu má oveľa…

Volkswagen cúva: Spaľovacie motory sa vracajú aj tam, kde ich už nikto nečakal

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Volkswagen opäť mení smer. Po rokoch presadzovania plne elektrických pohonov a pohrebu spaľovacích motorov automobilka prekvapuje novým prístupom. Spaľovacie motory sa vrátia aj do modelov…

Dacia prináša revolúciu: hybridy na plyn a benzín aj s pohonom 4x4!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prelomové časy pre Daciu! Rumunská automobilka nezostáva pozadu a pripravuje modely, ktoré skombinujú plyn, benzín a elektrickú energiu v jednom vozidle. A čo je ešte…

STK každý rok? Brusel tlačí motoristov k múru!

27.4.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia opäť zasahuje do života bežných motoristov. Tentokrát plánuje zaviesť povinné každoročné technické kontroly pre autá staršie ako desať rokov. Tento návrh, ktorý vyvoláva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov