23.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Akintevs).
V zhone prípravy sa často môže stať, že mlieko pripálite. Nemusíte ho však vyhadzovať. Existuje spôsob, ako ho zachrániť a zbaviť sa nepríjemného zápachu a horkej chuti. Tieto triky používali naše babičky, aby ste nemuseli vylievať celý hrniec. Pozrite sa, ako nabudúce zachrániť pripálené mlieko.
Vykypenie a pripálenie mlieka sú nepríjemné prvky varenia, ktoré sa môžu stať každému. Mlieko sa veľmi rýchlo pripáli, takže stačí chvíľka nepozornosti, aby sa zdalo, že ho potenciálne musíte vyhodiť, pretože má horkú chuť a nepríjemný zápach. Dá sa to však napraviť – niekoľko trikov tieto nevýhody vyváži a umožní mlieko konzumovať.
Ako zachrániť spálené mlieko? Vyskúšajte trik so soľou
Často je potrebné teplé mlieko, a to nielen na cereálie. Niekedy sa používa aj na koláče alebo dezerty. Pripálené mlieko teda nie je ničím výnimočným a stáva sa to aj tým najlepším. Ako ho však zachrániť, nie je také samozrejmé. Je zvykom, že takýto výrobok skončí v umývadle, pretože sa obávate horkej chuti a nepríjemného zápachu, ale tieto vlastnosti sa dajú potlačiť. Ako na to?
Ak zistíte, že sa mlieko pripálilo, musíte konať rýchlo – prelejte ho do čistého hrnca, pridajte štipku soli a uvarte ho. Toto ochutenie odstráni horkú pachuť a mlieko bude použiteľné. Malé množstvo neovplyvní chuť, takže sa nemusíte obávať, môžete ho použiť aj do sladkých dezertov. Toto korenie sa oplatí mať po ruke nielen pri pripálení mlieka, ale aj na prevenciu.
Pridanie soli do mlieka zabraňuje jeho bublinkovaniu a pripáleniu, preto ju môžete preventívne pridať už pri prvom varení – to je užitočné najmä vtedy, ak v kuchyni pripravujete viacero vecí. Okrem toho je soľ konzervačná látka známa už celé storočie a jej pridanie môže predĺžiť trvanlivosť mlieka.
Ako inak možno zachrániť spálené mlieko?
Okrem soli používali naše babičky aj iné triky na záchranu spáleného mlieka. Medzi domáce recepty patrí používanie vanilkového cukru. Ako možno zachrániť pripálené mlieko pomocou vanilkového cukru? Postupujte rovnako ako pri soli – mlieko nalejte do čistého hrnca, pridajte pol čajovej lyžičky vanilkového cukru a priveďte späť do varu.
Posledným spôsobom je naliať mlieko do čistého hrnca a variť ho pod navlhčenou utierkou (najlepšie bavlnenou). Varenie mlieka pod takouto pokrývkou by malo zrušiť horkú chuť a zápach. Ak chcete minimalizovať riziko pripálenia, je dobré prepláchnuť hrniec studenou vodou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
4 zložky a nechutný zápach rýb zmizne. Kuchyňa bude opäť voňať po pečive
Čo robiť, aby vám makovník nepraskol? Vyskúšajte tento recept. Je to tajný trik mojej babičky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.