23.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000).
Ako usmažiť kapra na Štedrý večer? V rozpore s tým, čo sa zdá, nie je príprava rýb pred Vianocami jednoduchá. Nezriedka sa stáva, že mäso zapácha bahnom a obal sa prilepí na panvicu a odlepí sa od ostatných častí. Je možné sa tomu vyhnúť? Zistite, ako pripraviť kapra.
Už zajtra si ako každý rok sadneme k štedrovečernému stolu so svojimi blízkymi a vychutnáme si sviatočné dobroty. Jednou z nich je vyprážaný kapor. Hoci ide o tradičné jedlo, ktoré sa každoročne konzumuje v mnohých domácnostiach, jeho príprava si vyžaduje veľa zručnosti.
- Nejde len o filetovanie a odstraňovanie šupín, ale aj o samotné vyprážanie.
Nezriedka sa stáva, že napriek mnohým hodinám stráveným v kuchyni ryba nevyjde tak, ako by sme chceli. Zistite, v čom je problém a ako pripraviť kapra tak, aby si na ňom mohla pochutnať celá rodina.
Ako sa zbaviť zápachu bahna z kaprov? Urobte to pred vyprážaním
Kapor je zvláštna ryba, ktorú nemusí mať každý rád. Hlavným problémom je jeho intenzívny zápach, ktorý pripomína dno rieky. Na rozdiel od zdania to však nemusí byť štandardom. Ak kapra dobre pripravíte a vypražíte, po nepríjemnom zápachu nebude ani stopy.
- Ak to chcete urobiť, začnite dôkladným namočením ryby do mlieka. Dobre poslúži aj studená voda s citrónom a štipkou cukru.
- Mäso namáčajte približne hodinu, ale pred vyprážaním ho nezabudnite dôkladne osušiť. Zabránite tak tomu, aby sa obal na panvici odlupoval.
Ako vyprážať kapra, aby bol chrumkavý? Takto skontrolujete, či je ryba hotová
- Pred vyprážaním vyberte správny druh tuku, najlepšie taký, ktorý má vysoký bod zadymenia. Dobre sa hodí napríklad repkový olej.
- Keď ste si vybrali tuk, poriadne ho na panvici zohrejte.
- Kapra smažte niekoľko minút, kým koža nezhnedne. Po tomto čase mäso otočte na druhú stranu.
- Medzitým znížte teplotu, aby sa v rybe zachovala chuť a nepripálila sa.
- Nezabudnite kapra vyprážať bez pokrievky. Zabránite tak tomu, aby sa mäso stalo gumovým a bolo chrumkavejšie.
- Ak chcete skontrolovať, či je kapor hotový, zapichnite do jeho najhrubšej časti vidličku pod uhlom 45 stupňov. Ak je mäso hotové, budete ho môcť ľahko nakrájať na kúsky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto expresne odstránite šupiny z kapra. Zaberie vám to menej ako 5 minút
Takto zistíte, či je kapor čerstvý. Venujte pozornosť tomuto detailu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.