24.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna Pospikh).
Francúzske miešané vajíčka sú pokrmom pre tých, ktorí hľadajú niečo viac ako len obyčajné vajíčka. Ich zamatová štruktúra je výsledkom pomalého varenia s pridaním smotany a masla. Zameriavame sa na kvalitu, preto v článku nájdete aj alternatívu pre tých, ktorí vo svojej strave uprednostňujú menej tuku. Objavte tajomstvo francúzskej „topky“ medzi miešanými vajíčkami a obohaťte svoje raňajky o nové chute.
Každý z nás jedáva miešané vajíčka po svojom. Na masle alebo oleji, so zeleninou, pažítkou alebo len so soľou a korením. Navrhujeme vám, aby ste si ho pripravili v trochu inej forme – miešané vajíčka na francúzsky spôsob. Sú výnimočne chutné, jemné a rozplývajú sa v ústach.
Čím sa líšia miešané vajíčka na francúzsky spôsob od iných miešaných vajíčok?
Miešané vajcia na francúzsky spôsob sa bežne označujú ako topka medzi miešanými vajcami.
- Ich konzistencia je mimoriadne krémová a zamatová.
- Predpokladá sa, že tento efekt sa dosahuje pomalým smažením s veľkým množstvom smotany a masla.
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 3 lyžičky masla
- 4 lyžice mlieka alebo tekutej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
- nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať (nepovinné)
- Na panvici najprv rozpustite maslo.
- Vajíčka rozbijte najprv do misky, aby ste mali istotu, že v nich potom nebudú žiadne škrupinky. Potom ich vylejte na panvicu a metličkou miešajte, kým sa žĺtok nespojí s bielkom.
- Znížte výkon horáka na veľmi nízky a za stáleho miešania smažte asi 10 minút. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Po ďalších 5 minútach (tesne pred koncom smaženia) pridajte mlieko alebo smotanu.
- Ak chcete, pridajte aj zeleninu. Krémové miešané vajíčka na francúzsky spôsob podávajte s čerstvým chlebom.
Čo by ste mali urobiť, aby boli vaše miešané vajíčka po francúzsky extra krémové?
Ak sa vajcia zrazia príliš rýchlo, odstavte panvicu na chvíľu z variča, ale neprestávajte miešať. Keď vaječná zmes mierne vychladne, pokračujte v smažení. Pre tých, ktorí dávajú prednosť menej kalorickej verzii, odporúčame pripraviť miešané vajcia na francúzsky spôsob bez tuku a s trochou vody. Budú rovnako chutné!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lepšie vajcia neexistujú. Uvarte ich bez škrupiny, ale nezabudnite na ocot.
Vajíčka benedikt je chutné a klasické jedlo. Práve včas na veľké cvičenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.