25.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Oleksandr Matsibura).
V mnohých domácnostiach je cibuľa nevyhnutnosťou na nákupnom zozname. Používame ju na večeru, pridávame na chlieb alebo do šalátu. Žiaľ, jej krájanie zvyčajne zahŕňa plač. Ako nakrájať cibuľu na plátky alebo kocky bez sĺz?
Cibuľa je nepochybne jedným z najčastejšie používaných produktov v kuchyni. Oceňujeme jej široké uplatnenie, no zároveň kvôli nemu trpíme, pretože jej krájanie je veľmi nepríjemná činnosť.
Pri krájaní poškodíme štruktúru zeleniny a uvoľníme enzým nazývaný alináza. Potom sa vytvorí plyn, ktorý má formu dráždivej kyseliny sírovej a spôsobuje slzenie očí.
Ako zabrániť tomu, aby vás cibuľa štípala v očiach? Urobte to pol hodiny pred rezaním
Sliznica vytvára slzy ako obrannú reakciu. Akonáhle zacítite špecifický zápach, bude už neskoro čokoľvek robiť. Pred krájaním cibule by ste sa mali postarať o svoje pohodlie.
- Najprv ju musíte vložiť do chladničky (možno použiť aj mrazničku) na 30 minút. To spôsobí, že bude vylučovať menej alinázy.
- Ďalším dobrým spôsobom je ponorenie zeleniny do ľadovej vody. Čím chladnejšia, tým lepšie. To poskytne podobný efekt ako chladnička.
Spôsoby, ako nakrájať cibuľu bez sĺz. Pri varení sa oplatí ich vyskúšať
- Ďalším dobrým spôsobom je nakrájanie cibule v spoločnosti horiacej sviečky. Dráždivé výpary potom stúpajú do miestnosti.
- Okrem toho sa oplatí namočiť nôž do studenej vody. Stačí naliať trochu tekutiny do misky, položiť ju vedľa dosky so zeleninou a občas do nej ponoriť rezací nástroj.
- Oveľa lepšie je používať príbory s hladkou čepeľou. Rezanie cibule zúbkovaným nožom ničí jej vrstvy, a tak sa z nej uvoľňuje viac dráždivých enzýmov zodpovedných za slzenie očí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Trik mojej babičky na dokonalého kapra. Takto skontrolujete, či je už hotový
4 zložky a nechutný zápach rýb zmizne. Kuchyňa bude opäť voňať po pečive
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.