26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey_Popov).
Čo sa nedá vložiť do mikrovlnnej rúry? Hoci ide o veľmi pohodlný spotrebič, ktorý nám ohreje večeru za krátky čas, bohužiaľ nie všetky pokrmy sa dajú takto ošetriť. Nejde len o pokazenie chuti, ale predovšetkým o našu bezpečnosť.
Mikrovlnná rúra je jedným z tých spotrebičov, ktoré nám uľahčujú život a každodenné práce. Umožňuje oveľa rýchlejší ohrev jedla a šetrí veľa času. Je však dôležité si uvedomiť, že nie všetky výrobky sa do nej dajú umiestniť. Niektoré potraviny po vybratí z rúry stratia svoju výživovú hodnotu a chuť, iné sa dokonca môžu vznietiť. Zistite, na čo si dať pozor pri používaní mikrovlnnej rúry.
Čo by ste nemali dávať do mikrovlnnej rúry? Tieto potraviny je lepšie neohrievať
Mnohé jedlá potrebujú lahodné omáčky na zahustenie pokrmu a dodanie chuti. Je však lepšie ohrievať ich v hrnci na klasickom sporáku. Vkladať ich do mikrovlnnej rúry by bol zlý nápad. Voda v omáčkach sa rýchlo odparí a na povrchu sa vytvoria bubliny. Ohrev však nemusí byť rovnomerný a všetko teplo sa bude zhromažďovať smerom nahor. Pri konzumácii takto ohriatej omáčky sa môžeme rýchlo popáliť. Podobný problém sa vyskytuje aj pri niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Do mikrovlnnej rúry by sme nemali dávať napríklad pokrmy obsahujúce chilli papričky. Ako viete, ide o pálivý výrobok a kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách je zodpovedný za ich štipľavú chuť. Hoci je výborná na zvýraznenie chuti mnohých jedál, pri kontakte s pokožkou, sliznicami a očami spôsobuje pálenie a bolesť. Pri ohrievaní v mikrovlnnej rúre z papriky uniká voda a s ňou aj spomínaný kapsaicín. Keď otvoríte dvierka, môže vás zasiahnuť dráždivá para.
Čo je v mikrovlnnej rúre nebezpečné? Dávajte si pozor na tieto položky
Kvôli vašej bezpečnosti nepoužívajte mikrovlnnú rúru na ohrev mrazených listových potravín ako šalát, špenát alebo kel. Ako viete, tieto potraviny chutia najlepšie studené a v surovom stave. Po zvýšení teploty strácajú svoju pevnosť a výživovú hodnotu, pretože sa z nich odparuje voda. Problémom však nie je strata chuti. Pri rýchlom odparovaní sa listy môžu vznietiť, čo vedie nielen k poruche variča, ale aj k požiaru. Kovové predmety môžu viesť aj ku skratu. Nezabudnite preto do mikrovlnnej rúry nevkladať potraviny v kovovom riade alebo v riade zdobenom zlatom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie všetko sa dá zohriať v mikrovlnke. Buďte opatrní. Tieto výrobky môžu dokonca explodovať
Aký je najlepší spôsob sušenia húb doma?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.