26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daisy Daisy).
Môžete skladovať potraviny v alobale? Táto metóda je taká bežná, že ju veľa ľudí ani nespochybňuje. Medzitým odborníci poznamenávajú, že v mnohých prípadoch môže byť použitie alobalu dokonca škodlivé. To však neznamená, že by sme ho mali hneď vyhodiť z kuchynskej linky.
Alobal (hliníková fólia) je produkt, ktorý sa ukazuje ako veľmi užitočný počas sviatočnej sezóny. Platí to ako pri varení a pečení, tak aj pri následnom skladovaní potravín. Veľa ľudí ho využíva aj pravidelne počas celého roka, napr. na balenie desiat do práce či do školy. Niekedy však alobal nesie určité riziká a kľúčové je presne to, ako produkt používate.
Prečo nepoužiť alobal? Odborníci zdôrazňujú úlohu jedného dôležitého aspektu
Potenciálna škodlivosť alobalu sa týka predovšetkým situácií, kedy ho používame na skladovanie potravín. Ako zdôrazňuje webová stránka Southern Living, ani najtesnejšie zabalenie do alobalu úplne neochráni jedlo pred vzduchom.
„Alobal sám o sebe nemôže vytvoriť úplne vzduchotesné tesnenie, pretože nie je vo svojej podstate priľnavý a nie je dokonale prispôsobený povrchu.“
– vysvetľuje Zachary Cartwright, hlavný potravinový vedec v AQUALAB by Addium a člen Fakulty riadenia bezpečnosti a kvality potravín na Inštitúte potravinárskych technológov (IFT), citovaný Southern Living.
To znamená, že potraviny chránené alobalom sú stále vystavené strate vlhkosti a rastu baktérií. To môže viesť k otrave jedlom, ak dôjde k otrave, napríklad pri botulizme (clostridium botulinum). Hoci ide o ojedinelé prípady, nemali by sme tieto riziká ignorovať. Ako ich teda môžeme eliminovať?
Time to rethink using aluminum foil to keep holiday #leftovers, as it poses #foodsafety risks! Zachary Cartwright, Lead Food Scientist at AQUALAB and IFT Food Safety & Quality Management Division member, discusses safe food storage with @Southern_Living: https://t.co/62PWFkcO0R
— Institute of Food Technologists (IFT) (@IFT) November 30, 2024
Môžu byť desiaty zabalené do alobalu? Na to by sme mali pamätať, keď siahame po obľúbenom striebornom príbore
- Ak je pre nás alobal vhodnou ochranou a nechceme sa ho úplne vzdať, mali by sme jeho používanie obmedziť maximálne na dva dni. Je dobré jedlo zabaliť dvakrát alebo použiť potravinovú fóliu pred hliníkovou fóliou. Tak či onak, naše desiaty by mali byť úplne bezpečné, aj keď si ich pripravíme večer predtým.
- Na druhej strane Cartwright odporúča vyhnúť sa kombinovaniu alobalu s kyslými alebo slanými potravinami, pretože to môže spôsobiť uvoľňovanie hliníka do jedla, čo má nepriaznivý vplyv na zdravie.
- Dôležité je tiež nebaliť horúce jedlo a počkať, kým vychladne.
- Ľudia, ktorí hľadajú efektívne a bezpečné riešenia na skladovanie potravín, by mali používať ochranu, ktorá zaručí plnú ochranu pred kontaktom so vzduchom. Napríklad plastové vrecká alebo hermeticky uzavreté nádoby.
- Zvyšky mali vždy skladovať vo vhodných podmienkach, najlepšie v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť alobal? Pripomíname vám pravidlá separácie
Zrolujte hliníkovú fóliu a vhoďte ju do vriacej vody. Tento jednoduchý trik je nenahraditeľný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.