26.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Odua Images).
V predvianočnom období sa naše kuchyne zaplnia vôňami, ktoré vyvolávajú spomienky a vytvárajú atmosféru očakávania Vianoc. Medzi nimi má osobitné miesto aníz – korenie s intenzívnou vôňou a charakteristickým tvarom. Ukázalo sa, že toto korenie nielen krásne vonia, ale má aj množstvo zdraviu prospešných vlastností.
Hoci sa aníz v Slovenských domácnostiach používa najmä pred Vianocami, nie je len sezónnym doplnkom sviatočného pečiva. Jeho využitie v kuchyni je oveľa širšie. Je to korenie, ktoré si zaslúži pozornosť počas celého roka.
Ochutina aj do koláčov
V Slovenskej kuchyni sa používa najmä do perníkov, koláčov, likérov, marinád a ochutených nápojov. Často sa kombinuje s červenou kapustou, tekvicou alebo červenou repou a objavuje svoje nové tváre najmä v zime, keď dodáva chuť varenému vínu a čaju.
Semená anízu sú bohaté na mnohé dôležité živiny, ako sú vitamíny (najmä vitamín C), minerály (vrátane železa, horčíka, vápnika a medi), antioxidanty, vláknina a bielkoviny. Napomáhajú tráveniu, majú antibakteriálne a protiplesňové účinky, pomáhajú liečiť infekcie dýchacích ciest a podporujú zdravie srdca a ciev tým, že znižujú krvný tlak.
Aníz je tiež vynikajúcou voľbou na ochutenie ovocných kompótov, marinád na divinu a bravčové mäso, ako aj džemov a marmelád. Jeho semená, hoci sú tvrdé a majú intenzívnu chuť, nie sú určené na priamu konzumáciu. Pri varení sa pridávajú pred tepelnou úpravou a používajú sa celé, aby sa zachovala maximálna intenzita arómy, ktorá sa pri mletí rýchlo vyparí.
Preto sa oplatí oceniť aníz nielen ako súčasť sviatočného korenia, ale aj ako všestrannú prísadu, ktorá dokáže zlepšiť chuť mnohých jedál počas celého roka.
Treba mať na pamäti, že by sa mal používať s mierou a niektorí ľudia musia byť s týmto korením obzvlášť opatrní. Pred jeho použitím sa uistite, že nie ste na aníz alergickí a že negatívne nereaguje s liekmi, ktoré užívate.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto obľúbené korenie je záchranou pri kašli. Stačí, ak ho budete štvrť hodiny namáčať
Posypte záhradu škoricou a uvidíte, čo sa stane
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.