27.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Korovina Anastasia).
Brusnice, aj keď sú nenápadné, patria medzi najzdravšie ovocie, ktoré môžeme zaradiť do nášho jedálnička. Červené, kyslé guľôčky sú skutočnou vitamínovou bombou a prirodzeným spôsobom, ako zlepšiť svoje zdravie. Čo sú to vlastne brusnice, aké majú vlastnosti a ako ich najlepšie konzumovať?

Foto: shutterstock/Korovina Anastasia
Brusnice – čerstvé alebo sušené? Ktoré sú zdravšie?
Malé, červené brusnice majú charakteristickú kyslastú chuť, čo znamená, že sa málokedy jedia v surovom stave, Slováci z nich radi robia zaváraniny alebo ich jedia sušené, kde získavajú sladkosť. Brusnice sú široko používané vo varení a prírodnej medicíne.
Oplatí sa však vedieť, že čerstvé brusnice obsahujú viac vitamínov (najmä vitamínu C) a polyfenolov, pretože sa pri sušení nestrácajú. Preto sú z hľadiska živín cennejšie.
Tie sušené, hoci sú stále zdravé, bývajú často dosladzované, čím sa znižuje ich nutričná hodnota. Pri výbere tejto formy sa oplatí hľadať nesladené alebo prirodzene sušené produkty. Najzdravšou možnosťou sú čerstvé brusnice alebo ich konzervy, ako napríklad nesladená šťava alebo džem.
Čo presne brusnice obsahujú a kto by ich mal jesť?
Brusnice sú ovocie s mimoriadne bohatým zložením. Sú známe predovšetkým vysokým obsahom vitamínu C, no obsahujú aj vitamíny skupiny B a vitamín E.
Pokiaľ ide o minerály, brusnice sú bohaté na draslík, horčík a mangán a sú tiež známe antioxidantmi, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré neutralizujú voľné radikály a spomaľujú proces starnutia tela.
Niečo, čo odlišuje brusnice od iného ovocia, je obsah proantokyanidínov (PAC), t.j. zlúčenín jedinečných pre brusnice, ktoré zabraňujú baktériám priľnúť sa na steny močového traktu, vďaka čomu je toto ovocie účinné v boji proti infekciám močového mechúra.
Preto môžu brusnice pokojne konzumovať aj ľudia s opakujúcimi sa infekciami močových ciest. Sú tiež výborným doplnkom stravy pre ľudí, ktorým záleží na vysokej úrovni imunity. Možno aj preto sa tak ochotne pridáva do zimného čaju, keď je naša imunita mierne oslabená.
Brusnice dobre poslúžia aj v jedálničku ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Toto ovocie znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, zlepšuje stav ciev a znižuje riziko aterosklerózy.

Foto: shutterstock/FotoHelin
Ako zaradiť brusnice do svojho každodenného jedálnička? Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť
Brusnice sú všestranným doplnkom ako v kuchyni, tak aj v prírodnej lekárničke. Môžu sa použiť ako prídavok k mäsu, najmä hydinovému alebo bravčovému, vo forme omáčky alebo džemu. Sladkosť džemu a mierna kyslosť samotného ovocia sa k mäsu budú perfektne hodiť. Často sa podáva s hovädzím alebo kačacím mäsom.
Sú tiež skvelým doplnkom do rôznych šalátov a smoothies. Dajú sa použiť aj ako doplnok kysnutých koláčov a tort. Samozrejme skvele poslúži aj už obľúbené pridávanie čerstvých brusníc do čaju a pitie brusnicového džúsu bude mať skvelý vplyv na močové ústrojenstvo.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vypite pohár denne. Metabolizmus sa zrýchli, vyčnievajúce boky sa rozplynú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.