27.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hananeko_Studio).
V zime radi jeme citrusové plody, pretože tieto lahodné plody sú dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý je v chladnom období nevyhnutný. Pomaranče a mandarínky sú ideálnym občerstvením na večer a lahodným doplnkom rôznych zákuskov a koláčov. Pri ich kúpe v supermarkete však musíme pamätať na dôkladné čistenie šupky. Samotná voda často nestačí. Ako čistiť citrusové plody, aby ste ich mohli bezpečne jesť?
Ovocie, ktoré ošúpeme, často iba opláchneme, no mali by sme ich lepšie umyť, aby sme zo šupky odstránili všetky pesticídy a chemikálie. Citrusové plody sa oplatí poriadne vydrhnúť, aj keď nepoužijeme šupky, ktoré sa však dajú použiť do koláčov či čaju.
Čo je na citrusových šupkách?
Ovocie dostupné v obchodoch často pochádza z plodín, ktoré maximalizujú úrodu, a preto sa zvyčajne používajú pesticídy (to však neznamená, že bio citrusové ovocie nemusíme umývať). Okrem toho sú chránené aj počas prepravy, na tento účel sa používajú konzervačné látky a fungicídy. Vďaka tomu citrusy neplesnivejú a dajú sa dlhšie konzumovať. Niekedy sú aj voskované a leštené, aby vyzerali lepšie.
Pesticídy, najmä vo väčšom množstve, nie sú pre telo neutrálne, látky ako imazalil môžu dokonca prispievať k rozvoju rakoviny a neplodnosti. Preto je veľmi dôležité ovocie pred šúpaním a konzumáciou umyť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že bezpečná konzumácia tejto látky je 0,05 mg na 1 kg telesnej hmotnosti. To znamená, že človek s hmotnosťou napríklad 60 kg by nemal zjesť viac ako 3 mg denne. Oplatí sa však túto hodnotu ešte znížiť.
Ako umývať citrusové šupky?
Aby ste sa zbavili alebo výrazne znížili množstvo škodlivých látok na citrusových šupkách, mali by ste ich dôkladne umyť. Časti prípravkov, ktoré sa nachádzajú na ovocí, sú rozpustné vo vode. Len opláchnutie však nestačí.
- Najlepšie je umyťpomaranče pod tečúcou vodou napr. pomocou kefky na ovocie alebo hrubej časti špongie. Okrem toho môžete použiť prostriedok na umývanie riadu a potom ovocie dôkladne opláchnuť. Táto metóda bude fungovať pre väčšinu citrusových plodov.
- Ovocie s oveľa hrubšou šupkou, napr. grapefruity, treba pred umytím obariť vriacou vodou. To umožní ešte lepšie odstránenie škodlivých látok.
Čo ak chceme napríklad šupky karamelizovať a použiť ich na koláč?
- V takejto situácii je potrebné citrusové plody umyť dvakrát. Najprv vo vode s jablčným octom alebo kyselinou citrónovou, aby ste sa zbavili baktérií. Potom vo vode so sódou bikarbónou, ktorá odstráni pesticídy a konzervačné látky.
- Po očistení ovocia si musíme dôkladne umyť ruky mydlom a vodou.
Nezabúdajte, že umývať treba aj ovocie z ekologického poľnohospodárstva či domáceho pestovania. Neobsahujú pesticídy, takže ich netreba oparovať vriacou vodou ani umývať sódou bikarbónou či octom. Oplatí sa ich však umyť teplou vodou a odstrániť baktérie či iné nečistoty, ktoré sa nahromadili pri zbere alebo preprave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto jedlo nezabaľte do alobalu. Odborníci hovoria rovno: Môže dôjsť k otrave
Ako skladovať cibuľu, aby nezhnila? Spôsob je jednoduchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.