27.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lapina Maria).
Pomaranče sú jedným z najobľúbenejších citrusových plodov. Vyznačujú sa sladkou chuťou a veľkou šťavnatosťou a môžu sa konzumovať ako ovocné občerstvenie aj ako prísada do výživných jedál. Nielenže dobre chutia, ale sú aj podporou zdravia organizmu. Prečo?

Foto: shutterstock.com/Lapina Maria
Pomaranče milujú mladí aj starí. Dychtivo po nich siahame na jeseň a v zime, keď sú najšťavnatejšie a jednoducho chutia najlepšie.
Pomaranč – vitamíny pre zdravie!
Spojenec zdravia – tak možno opísať ovocie pomaranč. Vitamíny obsiahnuté v tomto šťavnatom citrusovom ovocí pomáhajú okrem iného budovať imunitu organizmu, čo je dôležité najmä na jeseň a v zime, keď sme viac ako zvyčajne vystavení vírusovým a bakteriálnym infekciám. Za to je samozrejme zodpovedný vitamín C, ktorý sa v pomarančoch nachádza vo veľmi vysokom množstve. Podpora imunitného systému však nie je jediným prínosom vitamínu C. Podporuje aj proces vstrebávania železa, čo je veľmi dôležité najmä pre ľudí, ktorí trpia anémiou alebo bojujú s nízkymi zásobami železa v tele. Pomaranče obsahujú aj veľkú dávku vitamínu A, ktorý je zodpovedný za správny zrak, a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém.
Pomaranče – nutričné hodnoty ovocia
Čo ešte majú pomaranče v sebe? Nutričnou hodnotou ovocia nie sú len vitamíny, ale aj veľká dávka minerálov. V pomarančoch nájdete okrem iného
- draslík, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca a nervového systému
- fosfor, ktorý je zodpovedný za správne fungovanie svalov
- vápnik, základný stavebný prvok kostí a zubov
- horčík, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudských svalov a nervového systému
Okrem uvedených vitamínov a minerálov obsahujú pomaranče aj dostatočnú dávku vlákniny, ktorá je zodpovedná za správne fungovanie tráviaceho systému. Vláknina podporuje tráviace procesy v tele, zabraňuje zápche a je zodpovedná za pocit sýtosti. Ovocie obsahuje aj flavonoidy, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky.

Foto: shutterstock/henrique ferrera
Pomaranče – zdraviu prospešné vlastnosti
Prečo jesť pomaranče? Zdraviu prospešné vlastnosti tohto ovocia sú veľmi široké. Pomaranče majú pozitívny vplyv na rôzne úrovne fungovania organizmu. Vďaka ich pravidelnej konzumácii je imunitný systém človeka silnejší a dokáže sa ľahšie vyrovnať s patogénmi, ktoré naň útočia. Vďaka obsahu vlákniny pomaranče prispievajú aj k regulácii tráviacich procesov. Vitamín C v nich obsiahnutý má priaznivý vplyv nielen na imunitný systém, ale aj na pokožku, vďaka čomu je žiarivá a má rovnomernú farbu. Za zmienku stojí aj to, že pravidelná konzumácia pomarančov v rôznych formách prispieva k zlepšeniu zdravia srdca a udržaniu orgánu zraku v dobrom stave.
Pomarančová šťava – vlastnosti a kontraindikácie
Prečo siahnuť po pomarančovej šťave? Zdraviu prospešné vlastnosti tohto ovocia sa skrývajú nielen v dužine, ale aj v šťave. Čerstvo vylisovaná šťava je najlepšia, takže ak máme možnosť, oplatí sa siahnuť po tejto forme. Pomarančová šťava je veľmi osviežujúci nápoj. Najlepšie chutí z najšťavnatejších odrôd, ako je Valencia alebo Navel. Je pomarančový džús pre každého? Hoci ide o veľmi zdravý produkt, určitá skupina ľudí by sa pred ním mala mať na pozore. Patria sem ľudia s alergiou na citrusové plody, ľudia, ktorí majú žalúdočné problémy (napr. prekyslenie), a ľudia trpiaci cukrovkou.
Sú pomaranče zdravé? Zhrnutie
Sú pomaranče zdravé? Určite! Jesenné a zimné obdobie je najlepším ročným obdobím, keď môžete siahnuť po pomarančoch, pretože vtedy je ovocie najsladšie a najšťavnatejšie. Pomaranče sú skutočným pokladom vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie. Ich pravidelná konzumácia môže pomôcť zlepšiť stav organizmu na rôznych úrovniach. Pomaranče sa môžu konzumovať v rôznych formách. Môžete siahnuť po pomarančovej šťave alebo ovocie použiť na prípravu chutných a zdravých jedál, napríklad ľahkého ovocného šalátu. Pomaranče sú skvelé aj ako prísada do domácich koláčov a dezertov, najmä v čase Vianoc. Pomarančová šťava sa môže použiť aj na marinovanie mäsa. Jej sladkosť príjemne kontrastuje s kuracím alebo morčacím filé, čím vytvára jedinečnú chuťovú kompozíciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nemáte radi kyslé pomaranče s kôstkami? Vieme, ako rozpoznať sladké odrody
Ako vybrať dobré a sladké pomaranče? Keď uvidíte „pupok“, ihneď si ich zoberte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.