28.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Efired).
Tvarohový cheesecake je dezert, ktorý nechýba na mnohých stoloch počas sviatkov. Nie je to prekvapujúce, pretože je mimoriadne chutný. Je to však koláč, ktorý je dosť náročný a niekedy stačí malá chyba alebo chvíľka nepozornosti, aby sa nevydaril tak, ako má. Odporúčame, čo robiť, aby tvarohový koláč nepraskol, a ako to napraviť, keď sa to stane.
Cheesecake môže byť dokonalý, ak si pri jeho príprave uvedomíme niekoľko veľmi dôležitých aspektov. Tým sa zabezpečí, že nebude príliš suchý a nepraskne. Nestačí však len dbať na to, aby boli suroviny kvalitné a mali izbovú teplotu, pretože je tu aj niekoľko ďalších aspektov, na ktoré nesmieme zabudnúť.
Na čo treba myslieť pri príprave cheesecaku? Vďaka tomu bude dokonalý
- V prvom rade, keď pridávate trochu pšeničnej múky alebo zemiakového škrobu či pudingu, teda ingrediencií, ktoré ho majú zahusťovať, nezabudnite si dávať pozor na množstvo.
Ak pridáte príliš veľa týchto prísad, cheesecake bude príliš ťažký. Zároveň je potrebné vedieť, že nie je nutné ich pridávať a pre krémové cheesecaky nie sú vôbec potrebné.
Vajíčka sú však základnou zložkou cheesecaku. Majú ľahkú štruktúru, takže sú ideálne ako nadýchaný prostriedok.
- Ak však chcete dokonalý cheesecake, musíte vajcia veľmi dobre vyšľahať, pretože sú tajomstvom nadýchaného a vysokého koláča.
Čo by ste mali urobiť, aby vám cheesecake nepraskol? Na toto treba myslieť
Oplatí sa tiež vedieť, čomu sa vyhnúť, aby nám cheesecake nepraskol.
- Základom je nepiecť ho pri príliš vysokej teplote. Ide o dezert, ktorý potrebuje stabilnú teplotu pečenia okolo 150-170 stupňov Celzia. Vyhnite sa tiež zapínaniu termoobvodu a namiesto toho zvoľte horný a spodný ohrev.
- Nezabudnite tvarohový koláč rýchlo neochladzovať, pretože nemá rád náhle zmeny teploty. Najlepšie je postupovať opatrne a otvoriť dvierka rúry, aby koláč nespadol.
Na to, či cheesecake popraská, má vplyv aj rovnomerné rozloženie vlhkosti a tepla.
- Z tohto dôvodu je dobré piecť cheesecake vo vodnom kúpeli. Na to stačí pod formu na cheesecake umiestniť misku naplnenú horúcou vodou. Tým sa zabezpečí, že sa cheesecake upečie rovnomerne a bude mať krásne hladký povrch, pričom zostane vlhký.
Ako zachrániť popraskaný cheesecake? Stačí na to jednoduchý trik
Ak sa však stane, že povrch cheesecaku počas pečenia popraskal, stále môžeme náš dezert zachrániť.
- Stačí, ak po vychladnutí cheesecake potrieme smotanou zmiešanou s cukrom.
- Potom tvarohový koláč vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov Celzia a pečieme ho približne 10 až 12 minút.
Vďaka vysokej teplote a dodatočnej vrstve zmiznú praskliny a vrch cheesecaku bude rovný a hladký.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento citrónový cheesecake je jednoduchý na prípravu a šialene nadýchaný. Ideálny na Vianoce
Ako vyčistiť pripálený hrniec? Nepríjemný problém nejednej gazdinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.