28.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio).
Marcipán je sladká hmota vyrobená zo zmesi mletých mandlí a cukru. Milovníci sladkostí ho oceňujú pre jeho výraznú chuť a všestranné využitie v cukrárstve. Okrem kulinárskych vlastností má marcipán aj niektoré zdravotné vlastnosti. Veď sa vyrába z mandlí, ktoré ich majú predsa toľko.
Čo je marcipán
- Pravý marcipán je kombináciou mletých mandlí a cukru.
- Niekedy sa pridáva aj mandľový olej.
Na pultoch obchodov nájdete výrobky z marcipánu aj z ozdobného marcipánu. Tyčinky, cukrovinky, polevy, náplne, koláče – spôsobov použitia marcipánu je neúrekom.
Odkiaľ pochádza?
Táto sladká cukrárenská hmota pochádza z arabských krajín.
- Pred kúpou je dôležité prečítať si zloženie výrobku, najmä ak má podozrivo atraktívnu cenu.
- Môže to znamenať, že pri jeho výrobe boli použité náhradky mandlí, čím vznikol lacnejší a menej hodnotný výrobok.
- Nezriedka sa na vytvorenie ilúzie pôvodného zloženia marcipánovej hmoty používa mandľová esencia.
Nič sa nestane, ak si pred kúpou pozorne preštudujete etiketu výrobku.
Neobvyklá výhrevnosť
Marcipán rozhodne nie je nízkokalorický výrobok.
- V sto gramoch marcipánovej hmoty máme až 450 kcal a 50 gramová marcipánová tyčinka dodá telu až 230 kcal.
Zdravotné vlastnosti marcipánu
- Mandle sú skutočným bohatstvom vitamínov, najmä B2 a E, známeho ako vitamín mladosti. Majú preto priaznivý vplyv na náš nervový systém a kognitívne schopnosti, ako je pamäť a koncentrácia.
- Vitamín E spomaľuje proces starnutia buniek.
- Mandle sú bohaté na vlákninu a esenciálne mastné kyseliny – najžiadanejšie tuky.
- Sú pokladnicou draslíka, vďaka čomu sú prospešné pre srdce a celý kardiovaskulárny systém.
- Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a znižujú riziko vzniku rakoviny.
- Obsahujú vápnik, ktorý je základným stavebným prvkom kostí a zubov.
Takže tieto dobré zložky v marcipáne sú:
- Nenasýtené mastné kyseliny – mandle sú bohaté na zdravé tuky, ktoré dokážu znížiť „zlý“ LDL cholesterol, čím podporujú kardiovaskulárny systém.
- Vláknina – vláknina v mandliach podporuje tráviaci systém tým, že reguluje pohyb čriev a hladinu cukru v krvi.
- Vitamíny a minerály – marcipán obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E, ktoré sú prospešné pre stav pokožky, vlasov a nechtov. Okrem toho prítomnosť horčíka a fosforu podporuje zdravie kostí a zubov.
- Rastlinné bielkoviny – mandle sú zdrojom cenných bielkovín, ktoré sú dôležité pre tých, ktorí sa stravujú rastlinnou stravou.
Kto by sa mal vyhýbať konzumácii marcipánu alebo ju obmedziť?
- Ľudia s cukrovkou: Marcipán môže kvôli vysokému obsahu cukru spôsobiť prudké zvýšenie hladiny glukózy v krvi, čo je pre diabetikov škodlivé.
- Ľudia s nadváhou alebo na redukčnej diéte: Marcipán je kalorický, 100 g výrobku poskytuje približne 450 kcal, čo môže sťažiť kontrolu hmotnosti.
- Ľudia s alergiou na orechy: Marcipán obsahuje mandle, ktoré môžu potom u ľudí alergických na orechy vyvolať alergické reakcie.
- Ľudia s ochorením pečene: Ľudia s ochorením pečene by mali byť opatrní, pretože marcipán obsahuje aj veľa cukru a tuku.
Kľúčom k úspechu je striedmosť
Samotné mandle sú veľmi kalorický výrobok a marcipánová hmota navyše obsahuje aj značnú dávku cukru.
- Zatiaľ čo cukor okrem vysokej dávky energie dodáva telu aj cenné živiny, možno ho len ťažko podozrievať z priaznivého vplyvu na naše zdravie.
- Cukor je aj živnou pôdou pre plesne, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a podporuje nadváhu a obezitu.
Kľúčom k tomu, aby sme si mohli vychutnať lahodnú marcipánovú pastu, je striedmosť a zdravý rozum. To sú tie najlepšie kritériá pri rozhodovaní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako nahradiť cukor vo vašej strave? Tu je päť najzdravších náhrad
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.