29.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Čo robiť, aby olej nestriekal? Táto otázka trápi každého, kto má rád chrumkavé rezne, no neznáša neporiadok, ktorý zostane po vyprážaní. Existujú však triky, ktoré vám pomôžu zabudnúť na strieľanie oleja. Stačí správne pripraviť panvicu a vaša kuchyňa zostane čistá.
Špliechanie tuku je problém, ktorý pozná každý, kto niekedy vyprážal bravčové rezne alebo volské oká. Vysoká teplota spôsobuje, že voda v potravinách sa rýchlo mení na paru, čo vedie k striekaniu oleja.
Výsledok? Mastné škvrny na sporáku a doske a namáhavé drhnutie na obnovenie poriadku. Našťastie existujú jednoduché metódy, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa neporiadku a urobiť z vyprážania čisté potešenie.
Čo robiť, aby olej nestriekal? Použite to, čo máte po ruke
Prvý účinný spôsob, ako zabrániť prskaniu oleja pri vyprážaní, je použiť ingredienciu, ktorú máte v kuchyni vždy po ruke.
- Predtým, ako do panvice nalejete olej, posypte jej povrch trochou soli, rovnomerne rozotrite a na chvíľu zapnite plyn. Tenká vrstva kryštálov absorbuje vlhkosť, čo obmedzí prskanie pri vyprážaní.
Dôležité je, že soľ je bezpečná na obaľovanie panvíc, takže túto metódu môžete bez obáv použiť.
- Ďalším účinným trikom je tesne pred vyprážaním utrieť panvicu papierovou utierkou navlhčenou v octe. Ocot pomáha odstraňovať zvyškovú vlhkosť a vytvára jemnú ochrannú vrstvu, vďaka ktorej olej pri spracovaní mäsa menej špliecha.
Rýchle potretie stačí na to, aby bol proces vyprážania rezňov čistejší a menej problematický.
Viete vyprážať mäso na papieri na pečenie? Metóda má dve výhody
Vyprážanie na papieri na pečenie nie je len spôsob, ako sa vyhnúť prskaniu oleja, ale aj praktický trik, ktorý zabráni prichyteniu fašírok na panvicu. Papier je bezpečný pri kontakte s potravinami a odoláva vysokým teplotám bez ovplyvnenia kvality alebo zloženia pokrmu.
- Stačí odrezať kúsok papiera na pečenie, vložiť na rozohriatu panvicu a pridať olej ako obvykle. Vďaka tomu sa mäso prepečie rovnomerne, nelepí sa na povrch a papier chráni pred ošpliechaním oleja.
Dôležité je, že tento spôsob neovplyvňuje čas spracovania ani chuť pokrmu a zároveň umožňuje udržiavať kuchyňu čistú.
Tento trik tentokrát predviedla aj používateľka s prezývkou @lovesumdumplings na TikToku, ktorá ho aplikovala pri vyprážaní japonských mäsových taštičiek gyoza.
- Odrezala štvorec papiera na pečenie, vložila ho na rozohriatu panvicu, pridala olej a začala vyprážať – taštičky.
Výsledkom boli dokonale opečené gyoza bez nepríjemného špliechania oleja, čo nielen že zjednodušilo prípravu, ale aj udržalo kuchyňu čistú.
@lovesumdumplings we were surprised at how well this worked! you can use this hack for anything that might stick to your pan — say goodbye to messy residue!! 🤩🤩 #CookingHacks #BakingPaperHack #LondonFoodies #FoodContent #KitchenHacks ♬ suara asli – gabut woi
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vyčistiť pripálený hrniec? Nepríjemný problém nejednej gazdinky
Takto vyčistíte rošt rúry bez drhnutia. Vrecko na odpadky sa vám bude hodiť. Skutočne to funguje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.