29.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yamasan0708).
Mandarínky sú jedným z najobľúbenejších citrusových plodov, ktoré jeme najmä v zime. Pri šúpaní týchto plodov často robíme chybu, čím svojmu telu nedodáme dostatok cenných živín.
Prečo sa oplatí jesť mandarínky?
V prvom rade sú mandarínky veľmi dobrým zdrojom vitamínu C a vitamínu A. Tieto prírodné antioxidanty zohrávajú obrovskú úlohu v procesoch zodpovedných za budovanie imunity organizmu, zlepšujú stav pokožky, spomaľujú starnutie organizmu, neutralizujú účinky voľných radikálov. Spomínaný vitamín C navyše zlepšuje a zvyšuje vstrebávanie železa.
Mandarínka je nízkokalorické ovocie, pretože jedna stredne veľká mandarínka obsahuje približne 30 kcal. Dôležité je, že konzumácia týchto plodov nespôsobuje náhle zvýšenie hladiny glukózy v krvi.
Nerobte túto chybu pri šúpaní mandarínky
Mnoho ľudí si pri odstraňovaní šupky z mandarínky všimne aj biely „povlak“, ktorý je viditeľný na dužine. Táto biela vrstva je albedo, teda časť, ktorá sa zvyčajne vyznačuje horkastou chuťou, ale obsahuje veľa živín.
Albedo je biela tenká vrstva s mierne špongiovitou štruktúrou, ktorá sa nachádza medzi šupkou a dužinou mandarínky. Albedo je veľmi dobrým zdrojom vápnika, pektínu, vlákniny, vitamínu C a flavonoidov.
Ďalším dôvodom na konzumáciu mandarínky s albedom je, že obsahuje D-limonén, o ktorom sa vedci domnievajú, že môže znížiť riziko vzniku spinocelulárneho karcinómu kože.
Albedo plní ďalšiu, veľmi dôležitú funkciu pre samotnú mandarínku. Počas procesu dozrievania citrusových plodov albedo chráni ovocie pred príliš rýchlym hnilobou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má viac vitamínu C ako citrónová šťava. Neprávom končí v odpadkovom koši
Kupujete citróny a pomaranče v supermarkete? Uistite sa, že umývate šupku týmto spôsobom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.