30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/edchechine).
Pre mnohých ľudí je nevyhnutnou súčasťou ich každodennej stravy. Tvaroh je jedným z najlepších zdrojov bielkovín a je tiež skvelým doplnkom rôznych jedál. Kedy je najlepší čas na jeho konzumáciu?
Je nielen chutný, ale aj zdravý doplnok stravy. Tvaroh je predovšetkým bohatým zdrojom bielkovín. Ako vieme, sú potrebné na výstavbu a regeneráciu telesných tkanív. V 100 g tvarohu je 12,5 g bielkovín.
Tvaroh. Zdroj nielen bielkovín
Okrem bielkovín obsahuje tvaroh aj vitamíny skupiny B a vitamíny A a D. Obsahuje aj mnoho minerálnych látok, ako napríklad vápnik a fosfor, ktoré sú dôležité pre zdravé zuby a kosti.
Čo ešte ponúka pravidelná konzumácia tvarohu? Tvaroh môže mať dobrý vplyv aj na tráviaci systém. Vďaka obsahu probiotík pozitívne ovplyvňuje stav črevnej mikroflóry. Okrem toho môže pomôcť udržať normálnu hladinu cukru v krvi a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Navyše môže mať pozitívny vplyv na stav nechtov a vlasov.
Bielkoviny obsiahnuté v tvarohu a iných mliečnych výrobkoch sú pre človeka dobre vstrebateľné a majú nízky glykemický index. V dôsledku toho sa inzulín z tela uvoľňuje v miernej miere, čo je jedna strana mince.
Pretože hoci je tvaroh cenným zdrojom bielkovín a živín, jeho nadmerná konzumácia môže byť kontraproduktívna. Pri nadmernej konzumácii môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi. Tvarohu by sa mali vyhýbať ľudia, ktorí sú alergickí na niektorú z mliečnych bielkovín, a ľudia s intoleranciou laktózy.
Jedzte v určitom čase. Tvaroh bude pre vaše telo najlepší
Denný príjem zdravého tvarohu je maximálne 100 g denne (pol pohára). Kedy je najlepšie po ňom siahnuť? Tvaroh je jednou z najlepších volieb, ak plánujete jesť jedlo v neskorých hodinách. Má nízky obsah kalórií a telo ho dobre vstrebáva. Preto pri konzumácii v primeranom množstve nezaťažuje organizmus. Okrem toho je nasýtený aminokyselinami, kazeínom, mliečnou bielkovinou (stimuluje tvorbu rastového hormónu).
V sladkej verzii sa tvaroh môže kombinovať s orechmi, medom, škoricou, orieškami a vanilkou. Okrem toho sa môže konzumovať so zeleninou, celozrnným chlebom, korením a soľou. Ak sa rozhodnete siahnuť po tučnejšom tvarohu, je vhodné vyhnúť sa jeho kombinácii s výrobkami s vysokým obsahom tuku. Medzi nich patrí napríklad smotana, maslo a mliečny kokteil.
Cottage cheese namiesto tvarohu? Aj to je skvelá voľba
Namiesto tvarohu môžete siahnuť po cottage cheese. Tvaroh s 0,5 % tuku má približne 50 kcal, zatiaľ čo ten s 20 % tuku obsahuje približne 120 kcal.
Môže mať tiež pozitívny vplyv na váš organizmus. Je bohatý na bielkoviny a minerály, vitamíny A a D pre zdravie kostí. Okrem toho je cottage cheese zdrojom horčíka, fosforu a vápnika, takže je skvelým doplnkom vášho jedálnička.
Vďaka nízkemu obsahu kalórií, vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu sacharidov je ideálnou voľbou pre tých, ktorí držia diétu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má veľa bielkovín a málo kalórií. Pri diéte zjedzte jedno balenie denne
Expresný tvarohový koláč. Jednoduchý, lacný a plný bielkovín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.