30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rafa jodar).
Teplovzdušná fritéza, čiže beztuková fritéza, je skutočným hitom. Mnoho ľudí sa vzdáva jedál vyprážaných na oleji – pripravujú ich v tejto kuchynskej vychytávke bez použitia tuku, považujú ju za zdravší variant. Je príprava jedla s týmto zariadením naozaj taká zdravá? Je čas vyjasniť si všetky pochybnosti.
Hranolky alebo možno kuracie mäso? Každé z týchto jedál a mnohé ďalšie pripravíte v beztukovej fritéze, ktorá funguje tak, že vo vnútri koša cirkuluje horúci vzduch. Vďaka tomu budú vaše pokrmy zvonka chrumkavé a zvnútra mäkké. Pri tradičnom spracovaní často používame veľké množstvo oleja. V tomto prípade to nie je potrebné. Slováci preto vtrhli do obchodov po túto kuchynskú vychytávku.
Prečo sa oplatí vyprážať pokrmy v teplovzdušnej fritéze? Početné výhody produktu
Používanie teplovzdušnej fritézy ponúka množstvo výhod.
- Mnoho ľudí sa ju rozhodne kúpiť, pretože im umožňuje znížiť obsah kalórií v pripravovaných jedlách o 80 %. Na vyprážanie pomocou tohto zariadenia potrebujeme iba 1 polievkovú lyžicu oleja. V prípade panvice musíme naliať viac tuku a aj zdravý olivový olej obsahuje veľké množstvo kalórií.
- Okrem toho môžu vyprážané jedlá obsahovať trans-tuky, teda čiastočne hydrogenované oleje, ktoré zvyšujú hladinu LDL cholesterolu. Potom je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie srdcové ochorenie, cukrovka a mŕtvica.
- Negatívny vplyv na zdravie má aj akrylamid. Vzniká pri vyprážaní pri vysokých teplotách. Teplovzdušná fritéza znižuje jeho množstvo až o 90 %.
Je vyprážanie pomocou teplovzdušnej fritézy skutočne bezpečné pre zdravie?
Teplovzdušná fritéza je nepochybne zdravšia možnosť ako fritovanie, no nesie so sebou určité riziká. O ktorých hovoríme?
Pri príprave rýb existuje možnosť tvorby produktov oxidácie cholesterolu. Tie zase prispievajú k srdcovým chorobám a rakovine. Pri varení potravín pri vysokých teplotách navyše vznikajú polycyklické aromatické uhľovodíky vo forme výparov, čo sú karcinogénne látky.
Pamätajte však, že riziko výroby týchto zlúčenín v tejto kuchynskej vychytávke je nižšie ako pri tradičnom vyprážaní na panvici.
Mnoho ľudí sa tiež pýta, či fritéza vyžaruje žiarenie ako napríklad mikrovlnná rúra. Na rozdiel od mikrovlnnej rúry teplovzdušná fritéza nepoužíva na ohrievanie jedla žiarenie. To sa deje generovaním tepla z ventilátora a jeho distribúciou okolo jedla.
Aby som to zhrnula, stojí za to nahradiť bežnú panvicu teplovzdušnou fritézou. Ak sa chceme starať o svoje zdravie, nezabúdajte na zdravé jedlo, ktoré sa po použití tohto zariadenia ešte zlepší. Nespoliehajte sa však na to, že zázračne premení nezdravé suroviny na zdravé jedlá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po ťažkom jedle zjedzte tri kúsky. Pomôžu vám vyhnúť sa nepríjemným príznakom
Slováci tento nápoj milujú. Je zdravý, no nie je vhodný pre každého
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.