30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadezhda Nesterova).
Máte radi husté a sýte jedlá? Ak áno, máme pre vás ideálny recept na Silvestra, meniny alebo akúkoľvek inú párty. Strogonoff je jedlo, ktoré sa spája práve s večierkami vo väčších skupinách. Drahé hovädzie mäso však môžete vymeniť za lacnejšie, ale stále chutné bravčové. Tu je recept na sýtu a hrejivú večeru.
Boeuf Stroganow je klasikou mnohých podujatí vrátane svadieb a silvestrovských večierkov. Bohužiaľ, súčasné ceny hovädzieho mäsa sú pomerne vysoké, takže jedlo v pôvodnej verzii s hovädzou sviečkovou nevyjde najlacnejšie. Nemusíte však oslavovať chuť ani čakať na pokles inflácie – dnes pre vás máme recept, ktorý chutí takmer rovnako ako originál. Ak chcete na Silvestra podávať teplé jedlo, ktoré určite každého poteší, vyberte si guláš a la stroganoff na aromatickom bravčovom pliecku. Doplňte ho množstvom papriky a húb a pol pohárom nakladanej uhorkovej vody. Je to pravdepodobne najchutnejší nápad na oslavu príchodu nového roka.
Falošný stroganoff – chutný a oveľa lacnejší
Ingrediencie:
- približne 700 g bravčového pliecka (najlepšie je vybrať chudý kus),
- 500 g šampiňónov,
- 2 väčšie červené papriky,
- 2 cibule,
- pol šálky paradajkovej passaty,
- lyžica paradajkového pretlaku (nepovinné),
- pol pohára uhorkovej šťavy,
- približne 700 ml hovädzieho vývaru alebo bujónu,
- pšeničná múka,
- maslo,
- kyslá smotana,
- soľ, korenie, sladká a pálivá paprika.
Ako na to:
- Očistite mäso od blán a nakrájajte ho na pomerne tenké pásiky. Posypte sladkou a štipľavou paprikou (môžete použiť aj hotovú zmes korenia na mäso), pridajte dve alebo tri lyžice múky a premiešajte. Odložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Cibuľu, šampiňóny a papriku nakrájajte na pásiky. Pripravte si veľký hrniec a rozohrejte v ňom trochu oleja. Pridajte cibuľu a keď zosklovatie, pridajte huby. Za stáleho miešania smažte, kým sa voda neodparí. Potom obsah hrnca preložte do misy a pridajte lyžicu olivového oleja.
- Na veľmi silnom ohni opekajte mäso, kým sa nezapečie zo všetkých strán. Potom pridajte huby, cibuľu a papriku, znížte teplotu a pridajte horúci vývar. Pridajte paradajkový pretlak a passatu, premiešajte a duste približne pol hodiny.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte, pridajte šťavu z uhoriek a opäť priveďte do varu.
- Na samom konci guláš zjemnite smotanou. Ak sa vám zdá príliš riedky, urobte zápražku z múky a masla. Podávajte s plátkom čerstvého chleba.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte ich do mletého mäsa namiesto strúhanky. Fašírky ešte nikdy neboli také chutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.