30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chainupong Hiporn).
Strava zohráva kľúčovú úlohu pri dosahovaní dlhovekosti, čo dokonale dokazuje príbeh rodiny Melisovcov zo Sardínie, ktorá sa dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšie žijúca rodina na svete. Najstarší člen rodiny sa dožil 109 rokov, pričom priemerný vek deviatich súrodencov je až 95 rokov. Aké je tajomstvo ich dlhovekosti? Spočíva v zdravých každodenných návykoch a strave, ktorej dôležitou súčasťou je tradičná výživná polievka – obľúbené jedlo celej rodiny.
Čo sú to „modré zóny“? Miesta, kde ľudia žijú najdlhšie
Rodina Melisovcov pochádza zo Sardínie – jednej z piatich tzv. modrých zón, teda oblastí sveta, kde sa ľudia dožívajú mimoriadne vysokého veku. Okrem talianskeho ostrova patria medzi tieto miesta aj Loma Linda (Kalifornia), Nicoya (Kostarika), Ikaria (Grécko) a Okinawa (Japonsko).
Pri analýze týchto regiónov vedci poukazujú na spoločné črty života ich obyvateľov:
- Strava bohatá na živiny – obyvatelia modrých zón konzumujú najmä ovocie, zeleninu, strukoviny, chudé mäso, olivový olej, ryby a celozrnné výrobky. Zároveň obmedzujú množstvo konzumovaného mäsa.
- Každodenná fyzická aktivita – kľúčovú úlohu v ich životnom štýle zohráva chôdza, práca v záhrade alebo spontánny pohyb počas dňa.
- Pestovanie sociálnych vzťahov – pevné sociálne väzby sú základom ich duševného zdravia.
- Starostlivosť o relaxáciu – harmónia medzi prácou a odpočinkom je bežnou súčasťou ich každodenného života.
Jednoduchý recept na dlhovekosť. Polievka, ktorá odďaľuje starnutie
Rodina Melisovcov však svoje tajomstvo zdravia a dlhovekosti pripisuje jednému jedlu – hustej polievke minestrone, ktorá je skutočnou výživovou bombou.
- Základ jedla tvoria strukoviny – cícer, biela fazuľa a fazuľa pinto – ktoré dodávajú rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny a antioxidanty.
- Do polievky sa pridáva aj sezónna zelenina, ako je mrkva, zeler, paradajky alebo zemiaky, a celé sa to dochucuje olivovým olejom, oreganom a bobkovým listom.
Takéto jedlo je bohaté nielen na vitamíny a minerály, ale aj na antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia.
Consolata Melisová, ktorá sa dožila 108 rokov, prezradila, že polievka minestrone bola povinným jedlom na ich každodennom jedálnom lístku, ktoré sa jedlo na obed spolu s kváskovým chlebom.
Prinášame vám recept na tradičnú polievku minestrone inšpirovanú každodenným jedlom rodiny Melisovcov
Ingrediencie:
- 150 g suchého cíceru,
- 150 g suchej červenej fazule,
- 150 g suchej bielej fazule,
- 4 čerstvé paradajky alebo 350 g nakrájaných paradajok z konzervy,
- 1,5 šálky zemiakov nakrájaných na kocky,
- 7 šálok vody alebo zeleninového vývaru,
- 5 stoniek zeleru,
- 4 mrkvy,
- cibuľa,
6 strúčikov cesnaku, - 2 PL olivového oleja,
- bobkový list,
- čajová lyžička oregana,
- pohár cestovín coqulliettes
- soľ a korenie podľa chuti.
Príprava:
- Cícer a fazuľu namočte cez noc do veľkého množstva vody.
- Nakrájajte potom cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak.
- Vo veľkom hrnci zohrejte olej a zeleninu na ňom orestujte, kým cibuľa nezesklovatie.
- Pridajte scedené strukoviny, zemiaky, paradajky a korenie. Dusíme, kým fazuľa nezmäkne. V prípade potreby pridajte vodu.
- Podávajte s uvarenými cestovinami a kváskovým chlebom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vypite pohár denne. Stojí to pár drobných a prinesie vám to dlhovekosť
Zabudnutý nálev z ľudovej lekárničky. Prináša úľavu pri bolestiach žalúdka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.