30.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photoroyalty)
Suchý alebo vlhký kašeľ je pretrvávajúci a únavný problém, s ktorým sa najčastejšie stretávame na jeseň a v zime. Vtedy môže byť náš imunitný systém trochu oslabený, čo okrem iného spôsobuje aj prechladnutie. V prípade prvých príznakov často dobre fungujú babičkine prípravky. Odvarov pripravených babičkami sa môžete zbaviť kašľa. Ktoré sú najlepšie? Predstavujeme sirupy a nálevy, ktoré sa oplatí pripraviť počas prechladnutia.

Foto: shutterstock/Photoroyalty
Kašeľ je dôsledkom vírusovej infekcie. Ak ho nesprevádzajú iné vážnejšie príznaky, môžeme vyskúšať domáce lieky našich starých mám vrátane kaše, sirupu a nálevu. Mali by sme však pamätať na to, že ak sa necítime dobre a príznaky pretrvávajú, je potrebná návšteva lekára.
Ľanová kaša – babičkin spôsob liečby kašľa
Ľanové semienko je produkt, ktorý sa už roky používa na zmiernenie príznakov prechladnutia. Kaša na báze ľanového semienka je dobrou voľbou, ak máte kašeľ. Výrobok má protizápalový účinok vďaka obsahu antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť organizmus vrátane imunitného systému. Ľanové semienko má tiež ochranný a zvlhčujúci účinok na dýchacie cesty – vylučuje hlienové látky, ktoré znižujú nepríjemný kašeľ. Okrem toho semená obsahujú množstvo vitamínov vrátane vitamínu C, vitamínu E, zinku, selénu a omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú organizmus a podporujú imunitu.
Ako si pripraviť ľanovú kašu proti kašľu?
Potrebujete len niekoľko ingrediencií. Na prípravu tohto odvaru budete potrebovať:
- 1 polievkovú lyžicu ľanového semienka,
- 150 ml vriacej vody,
- prípadne citrusy, napr. niekoľko plátkov klementínky.
Postup:
Ľanové semienka zalejte vriacou vodou a nechajte ich prikryté namočiť a vychladnúť – približne 15-20 minút. Po tomto čase zmes dôkladne premiešajte; môžete pridať aj malé kúsky citrusových plodov, aby ste kašu ešte viac obohatili o vitamín C.

Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea
Tymiánový nálev na kašeľ
Ďalším odvarom priamo z receptov starých mám je nálev z tymiánu. Táto bylinka sa v prírodnej medicíne používa už stovky rokov. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C, vitamín E, vitamín K, mangán, horčík, železo, selén, vápnik a draslík. Tymián obsahuje aj tymol alebo éterický olej, ktorý vykazuje vlastnosti zmierňujúce kašeľ. Okrem toho stimuluje tvorbu slín, čím zvlhčuje sliznicu, a to zmierňuje bolesť a zápal v hrdle.
Ako pripraviť nálev z tymiánu?
Budete potrebovať:
- 250 ml vriacej vody,
- med alebo zázvor podľa chuti.
Postup:
Tymián nasypte do hrnca s vriacou vodou a priveďte do varu. Keď zmes zovrie a vychladne, sceďte zvyšný tymián z nálevu. Podľa chuti pridajte lyžičku medu a nastrúhaný zázvor.

Foto: shutterstock/VLADIMIR VK
Sirup s cibuľou a medom
Cibuľa je popri cesnaku najobľúbenejším domácim liekom proti prechladnutiu. Táto nenápadná zelenina obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré majú priaznivý účinok na organizmus. V cibuli nájdeme vitamín E, vitamín B, vitamín C, vitamín K, saponíny, pektín a kvercetín (flavonoidy). V dôsledku toho vykazuje protizápalové, vylučovanie riediace a protikašľavé účinky. Tento sirup je najvhodnejší pri vlhkom kašli.
Okrem toho je vhodné pridať med, ktorý môže zmierniť záchvaty kašľa. Tento výrobok má baktericídny a fungicídny účinok. Pomáha tiež pokryť dýchacie cesty ochrannou vrstvou a je vhodný aj pre deti od jedného roka. Do babičkinho odvaru môžete pridať aj zázvor, ktorý má protizápalové a zahrievacie účinky.
Ako takýto sirup pripraviť?
Budete potrebovať:
- nádoba,
- 2 stredne veľké cibule,
- 2 PL čerstvého strúhaného zázvoru,
- 4 PL medu.
Postup:
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na plátky. Jednu vrstvu položte na dno nádoby, dajte na ňu trochu medu a zázvoru, potom ďalšiu vrstvu cibule, zázvoru a medu. Opakujte, kým sa ingrediencie nespotrebujú. Sirup odložte na noc na teplé miesto. Na druhý deň ho sceďte a prelejte do čerstvej nádoby. Tento babičkin odvar vydrží v chladničke až 2 týždne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pre dobrú imunitu pite denne nalačno. Funguje lepšie ako čaj s medom a zázvorom.
Tento med pozná len málo ľudí. Najlepší pre obličky, srdce a imunitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.