31.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/alexanderon).
Ako sa robí slaný karamel? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je až také ťažké. Stačí pár krokov a máte skvelý a chutný doplnok k mnohým jedlám a dezertom. Len si dávajte pozor, pretože to dopadne tak šialene, že skôr než sa nazdáte, nádoba bude prázdna.
V posledných rokoch sa slaný karamel stal skutočným hitom. V súčasnosti nájdete v obchodoch, kaviarňach, zmrzlinárňach a reštauráciách celý rad výrobkov, v ktorých hrá prvé husle. Patrí medzi ne káva, koláče, zmrzlina, náplň alebo poleva do palaciniek, vaflí a mnoho, mnoho ďalšieho. Možností je naozaj veľa, ale jedno zostáva rovnaké – dokonalá kombinácia sladkého a slaného. Ako si ju pripraviť doma? Je to jednoduchšie, ako si možno myslíte.
Ako sa robí slaný karamel? Toto je to, čo budete potrebovať
Domáci slaný karamel je skvelý spôsob, ako vylepšiť chuť mnohých dezertov a iných sladkých jedál. Najmä preto, že jeho výroba je pomerne rýchla a jednoduchá, hoci budete potrebovať trochu talentu a minimum starostlivosti. Ak ho pripravíte podľa nášho receptu, určite vyjde vynikajúco. Čo budete potrebovať?
Zloženie:
- 1/2 šálky cukru (100 g),
- 100 ml smotany 36 %, (33%)
- 50 g masla,
- štipka soli,
- trochu vody.
TIP! Pri kúpe cukru si vyberte jemnozrnný. Rýchlejšie sa rozpúšťa, takže riziko, že sa niečo pokazí, sa výrazne znižuje. Pozornosť venujte aj maslu – malo by mať aspoň 82 percent.
Ako vyrobiť domáci karamel? Pridajte štipku soli
Skôr ako sa pustíte do výroby slaného karamelu, pripravte si hrniec s hrubým dnom. Najlepší je hliníkový, pretože sa páli oveľa pomalšie. Pokiaľ ide o proces zahrievania, používajte len stredný ohrev. Kde začať?
- Nasypte cukor do hrnca a postavte ho na oheň. Držte, kým sa nezačne rozpúšťať a získa zlatistú farbu. V druhom hrnci zohrejte smotanu.
- Keď sa tak stane, pridajte k cukru maslo a miešajte, kým sa ingrediencie dokonale nespoja.
- Ďalším krokom je pridanie teplej smotany. Robte to pomaly, postupne a stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Konzistencia by mala byť dokonale hladká.
- Posledným krokom je pridanie štipky soli a premiešanie.
Horúci karamel nalejte do vypálených pohárov. Po vychladnutí ho uložte do chladničky.
TIP! Ak ste doteraz mali problémy s prípravou karamelu na báze smotany, použite iba vodu. Postup je úplne rovnaký, ale samotná metóda je jednoduchšia, pretože sa výrazne znižuje riziko vzniku hrudiek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nie med ani kečup. Karamelová glazúra na kurča tromfne všetko. Mäso je dokonale jemné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.