31.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Vova Shevchuk)
Na jeseň a v zime je obzvlášť dôležitá podpora imunitného systému. Počas chladných a mrazivých dní nie je ťažké prechladnúť. Pri hľadaní prírodných produktov na posilnenie imunity sa mnohí ľudia obracajú na med. Existuje však aj ďalšia zložka produkovaná včelami, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička – včelí peľ. Prečo sa ho oplatí konzumovať?
Keď si spomenieme na včely, ako prvé nám napadne med. Samozrejme, tento produkt je mimoriadne zdravý a oplatí sa ho mať v našom jedálničku. Je však dobré nezabúdať na včelí peľ, ktorý je zo všetkých včelích produktov najviac obohatený o bielkoviny, polysacharidy, polyfenoly, lipidy, minerály a vitamíny.
Čo je včelí peľ?
Často sa môžeme stretnúť s názvom peľ, čo sú samčie pohlavné bunky, ktoré produkujú kvety. Tento peľ zbierajú včely z kvetov, ako sú vlčí bôb, mak alebo kukurica. Z nich zbierajú len peľ z ostatných aj nektár. Táto zmes sa spojí so slinami včiel, prenesie sa do úľa a uloží sa do buniek plástu, kde prebieha anaeróbna fermentácia. Výsledkom je potom produkcia peria alebo včelieho peľu, ktorý je hlavným zdrojom bielkovín pre celé včelstvo.
Prečo je včelí peľ dobrý pre imunitu?
Analýza klinických štúdií uverejnená v časopise 2022 Nutrients ukazuje, že včelí peľ má významný vplyv na zdravie a poskytuje ochranu pred mnohými chorobami vrátane cukrovky, rakoviny, infekčných a kardiovaskulárnych ochorení. Včelí peľ obsahuje až 32 aminokyselín. Obsahuje množstvo vitamínov vrátane vitamínu B, vitamínu C a vitamínu E. Nechýbajú v ňom ani minerálne látky ako vápnik, železo a horčík.
Vďaka obsahu antioxidantov chráni organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť mnohé orgány a systémy tela vrátane imunitného systému. Množstvo zložiek v tomto výrobku pomáha bojovať proti sezónnym infekciám. Tento včelí produkt vykazuje aj protizápalové účinky a má dobrý vplyv na fungovanie tráviaceho systému. V 100 g peľu nájdeme 20 g bielkovín.
Táto zložka je veľmi dôležitá – ako upozorňuje Národné centrum pre vzdelávanie a výživu, denne by sme mali zjesť 1 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti. Takže napríklad človek s hmotnosťou 70 kg by mal denne zjesť 70 g bielkovín. Pri výbere peľu sa nemusíme vzdať medu, najmä ak ho používame ako zdravšie sladidlo do čajov.
Ako jesť včelí peľ?
Včelí peľ sa zvyčajne dá kúpiť za približne 15 – 20 PLN za 100 g. Pri rozhodovaní o jeho zaradení do stravy by sme mali pamätať na pravidelnosť – len tak bude mať šancu dobre pôsobiť na organizmus a podporovať imunitu. Na začiatok sa oplatí začať s jednou čajovou lyžičkou denne. Pre niektorých môže mať mierne nevýraznú a zemitú príchuť. Môže sa konzumovať buď surová vo forme guľôčok (perál), alebo pridaná do vlažnej vody (40 °C). Po čase sa odporúča zvýšiť príjem peľu na 2 – 4 polievkové lyžice denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pre dobrú imunitu pite denne nalačno. Funguje lepšie ako čaj s medom a zázvorom
Tento med pozná len málo ľudí. Najlepší pre obličky, srdce a imunitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.