2.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lyutikov 713).
Po intenzívnom používaní rúry je nutné vyčistiť rošt, vnútorné časti spotrebiča a plechy na pečenie. Udržiavanie čistoty kuchynského príslušenstva a spotrebičov, ako je rúra, je mimoriadne dôležité. Nielen preto, že sa tým predlžuje ich životnosť – ďalšie jedlo je vďaka tomu jednoducho chutnejšie. Poradíme vám, ako odstrániť lepkavé usadeniny, pripáleniny a mastné škvrny. Tu sú domáce tipy na čistenie plechov na pečenie. Budú žiariť novotou a vždy pripravené na ďalšie použitie.
Ako často je potrebné čistiť plechy na pečenie?
Používanie kuchynského príslušenstva, ako sú plechy na pečenie, zahŕňa ich pravidelné čistenie. Ako často by sa mal plech na pečenie čistiť? Po každom použití je dôležité odstrániť stopy jedla – prilepené zvyšky, mastné stopy a škvrny nielenže vyzerajú veľmi nevzhľadne, ale nie sú ničím iným ako ideálnou živnou pôdou pre baktérie. Z tohto dôvodu výrobcovia nepriľnavých plechov na pečenie odporúčajú ich umývanie hneď po odstránení pripraveného jedla z ich povrchu.
Napriek všetkej snahe však nie vždy dokážete odstrániť škvrny, ako sú lepkavé, cukrové stopy alebo mastné škvrny, pomocou obyčajnej špongie a tekutiny. Podobný problém môže nastať aj pri starších plechoch na pečenie s opotrebovaným ochranným povlakom, ktoré je potrebné vyčistiť.
Ako vyčistiť plechy na pečenie bez toho, aby ste siahli po chemikáliách a použili len to, čo máte po ruke? Ak viete, ako na to, môžete nahromadené, zaschnuté nečistoty odstrániť aj domácou metódou.
Domáce metódy na čistý plech na pečenie
Pokiaľ ide o plechy na pečenie určené na pohodlné pečenie koláčov, pečiva, chleba, rožkov, croissantov a rôzneho neobvyklého pečiva, spôsob čistenia je mimoriadne dôležitý.
- Nadmerné drhnutie alebo použitie príliš silnej chemikálie by mohlo poškodiť vonkajší povlak, a tým skrátiť životnosť užitočného príslušenstva.
Už nejaký čas, keď chcem obnoviť čistotu plechov na pečenie a zbaviť sa pripálenín a mastných škvŕn, siaham po domácom prostriedku, ktorý mám v kuchynskej skrini odjakživa, odkedy si pamätám. Je to, samozrejme, jedlá sóda. Vyrobím z nej pastu, ktorú nanesiem mäkkou hubkou na znečistený povrch a nechám pôsobiť prísne vymedzený čas, aby sa zaschnuté usadeniny rozpustili.
Ako pripraviť pastu z jedlej sódy na čistenie plechov?
Na prípravu sódovej pasty potrebujete:
- horúcu vodu, najlepšie chvíľu predtým prevarenú – 1 šálku
- sódu bikarbónu – ¼ šálky alebo asi 2-3 vrchovaté polievkové lyžice
- trochu čistiaceho prostriedku na riad, ktorý zvyčajne používate – len čajovú lyžičku
Ako na čistenie?
- Prášok sódy bikarbóny nasypte na plech, ktorý predtým umiestnite do prázdneho drezu.
- Potom na plech nalejte trochu horúcej vody, akoby ste chceli zmočiť všetok biely film, ktorý sa vytvoril na povrchu plechu.
- Kvapnite na ňu prostriedok na umývanie riadu a krúživým pohybom mäkkou špongiou rozotrite polohustú pastu, čím sa zložky spoja.
Toto je najrýchlejší a najúčinnejší spôsob, ako sa zbaviť mastných stôp a pripálených zvyškov z povrchu plechu. Príslušenstvo nemusíte špeciálne drhnúť, stačí nechať zmes na plechu pôsobiť približne 40 minút, potom ju ešte raz pretrieť špongiou a celú opláchnuť horúcou vodou.
Pri analýze rôznych domácich prostriedkov na čistý plech som na internete narazila na informácie o tom, ako skvele funguje na mastné stopy kombinácia jedlej sódy a peroxidu vodíka.
- Stačí, ak plech na pečenie posypete sódou bikarbónou a zalejete peroxidom vodíka, zmes by mala do niekoľkých hodín rozpustiť nečistoty, ktoré zmiznú už po jemnom utretí špongiou.
Bez ohľadu na to, akú metódu si nakoniec vyberiete, nezabudnite plech na pečenie ešte raz umyť vodou a prostriedkom na umývanie riadu, aby ste odstránili všetky zvyšné účinné látky. Utrite ho do sucha a vráťte ho na miesto, čistý, voňavý a pripravený čakať na ďalšie použitie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez námahy vyčistíte aj ten najznečistenejší plech na pečenie. Bude vyzerať ako nový
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.