2.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kiian Oksana).
Chlieb bez múky – pre niekoho to môže znieť abstraktne, ale moderná kuchyňa sa nebojí prekonávať zaužívané postupy. Ako si pripraviť domáci chlieb bez múky, pre koho sa odporúča a prečo by ste sa do neho mali pustiť?
Chlieb bez múky je pekárenský výrobok, ktorý sa čoraz častejšie objavuje na našich jedálnych lístkoch. Odporúča sa najmä ľuďom s potravinovou intoleranciou, ale vyskúšať by ho mal naozaj každý. Prečo?
Chlieb bez múky – alternatívny recept
Čo presne je chlieb bez múky? Tento recept na chlieb bez múky je alternatívou k tradičnému pečivu. Chlieb bez múky je v našich jedálničkoch čoraz obľúbenejší, a to z dobrého dôvodu. Chlieb bez múky má mnoho výhod. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí bojujú s celiakiou a neznášanlivosťou lepku alebo jednoducho chcú obmedziť príjem lepku. Bezmúčny chlieb je zvyčajne veľmi bohatý na bielkoviny a obsahuje aj viac vlákniny, ktorá je zodpovedná za pocit sýtosti a reguluje tráviace procesy prebiehajúce v tele. Bezmúčny chlieb sa dá pripraviť z rôznych ingrediencií, vďaka čomu vyniká rozmanitosťou chutí a textúr.
Chlieb bez múky a droždia – aké prísady sa najčastejšie používajú na prípravu pečiva?
Chlieb bez múky a droždia – čo namiesto nich? Recepty na chlieb bez múky sú založené na rôznych druhoch surovín, a preto sa vyznačujú jedinečnou bohatosťou chuti. Na prípravu chleba bez múky sa veľmi často používajú ovsené vločky, a to buď mleté, alebo horské. Ovsené vločky podporujú činnosť čriev a znižujú hladinu cholesterolu. Na prípravu chleba bez múky sa často používa aj tvaroh, vajcia, semená a orechy (vrátane ľanových, slnečnicových, tekvicových, chia, mandlí, vlašských a lieskových orechov) a dokonca aj strukoviny a zelenina. Prípadne sa môžu použiť aj iné druhy múky (napr. mandľová, kokosová, ryžová).
Chlieb bez pšeničnej múky – jednoduchý recept
Naším prvým návrhom je chlieb bez pšeničnej múky, pričom ako alternatívu používame pohánkové krúpy. Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 200 g nepražených pohánkových krúp
- 500 ml vody
- čajová lyžička soli
- 2 lyžice oleja (repkového alebo slnečnicového)
- čajová lyžička prášku do pečiva
- čajová lyžička sušeného tymiánu (nepovinné)
Spôsob prípravy:
Pohánkové krúpy zalejte vodou a nechajte odležať cez noc. Ráno namočenú pohánku scedíme a rozmixujeme na hladkú kašu. Do rozmixovanej pohánkovej kaše pridáme ostatné prísady na náš chlieb bez múky, t. j. soľ, olej, prášok do pečiva a prípadne sušené bylinky. Zmes dôkladne premiešajte a vložte do formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov (možnosť pečenia hore alebo dole) približne 50-60 minút. Chlieb vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Obilný chlieb bez múky – bohatstvo chuti a zdravia
Druhým návrhom je obilný chlieb bez múky. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- Potrebujete: 1 šálku ovsených vločiek
- 2 polievkové lyžice chia semienok
- ½ šálky slnečnicových semienok
- šálka tekvicových semienok
- šálka ľanových semienok
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice oleja (slnečnicového alebo repkového)
- čajová lyžička soli
- čajová lyžička prášku do pečiva
Spôsob prípravy:
V miske zmiešajte jemne mleté ovsené vločky, mleté ľanové semienka, chia semienka, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, vajcia, olej, soľ a prášok do pečiva. Zmes prenesieme do formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 50-60 minút. Vrch by mal byť dokonale zlatistý.
Ľanový chlieb – bez múky, ale s tvarohom!
Naším posledným návrhom je ľanový chlieb bez múky. Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- 500 g polotučného tvarohu
- 300 g jemne mletých horských vločiek
- 3 vajcia
- 100 g ľanového semienka
- ½ čajovej lyžičky soli
- čajová lyžička prášku do pečiva
Spôsob prípravy:
Do veľkej misy dajte horské vločky, tvaroh, vajcia, ľanové semienko, soľ a prášok do pečiva. Všetky prísady veľmi dobre premiešajte na homogénnu hmotu. Formu na pečenie vyložte papierom a vložte do nej cesto na chlieb bez múky. Predhrejte rúru na 180 stupňov (rúra na vysokú a nízku teplotu). Plech s cestom vložte do rúry a pečte približne 50 – 60 minút. Vrch chleba by mal byť pekne hnedý. Chlieb bez múky vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobila som najlepší chlieb bez múky. Je mäkký aj štyri dni
Domáci ovsený chlieb nemá konkurenciu. Taký v obchode nenájdete. Je výborný a chrumkavý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.