02.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Čo je najlepšie jesť, keď vás bolí žalúdok? Vyberajte si ľahké a na prípravu jednoduché jedlá, ktoré vám dodajú silu a neuškodia. Sú rýchle na prípravu a pripravené zo surovín, ktoré pravdepodobne nájdete v chladničke.
Keď žalúdok trpí, kľúčom k úspechu je správna strava, ktorá ho nezaťažuje, ale zároveň ho napĺňa a pomáha mu zotaviť sa. V takom prípade zabudnite na ťažké a mastné jedlá. Namiesto toho siahnite po jednoduchom recepte na lahodnú polievku alebo ľahký druhý chod.
Aký druh polievky na bolesť žalúdka? Vyberte si jemnejšiu verziu klasickej
Jemné a ľahko stráviteľné polievky sú ideálne pri žalúdočných problémoch. Zahrejú vás zvnútra a hneď sa budete cítiť lepšie. O to viac, keď je vonku chladno a sychravo. Najobľúbenejšiu, a pritom ľahko pripraviteľnú možnosť predstavuje jemný vývar. Pripravte si:
- 1 kg hydinového mäsa,
- 2 litre vody,
- zelenina (mrkva, petržlen, kúsok zeleru),
- korenie: soľ, korenie,
- cestoviny.
POZOR! Pamätajte, že ľahko stráviteľná strava, hoci je užitočná, nenahrádza vhodnú liečbu. Preto ak sa necítite dobre a čokoľvek vás znepokojuje, poraďte sa so svojím lekárom. Diétu považujte za pomoc pri zotavovaní, nie za náhradu liečby.
Ako pripraviť diétny vývar? Recept krok za krokom
Vložte mäso do hrnca, zalejte vodou a začnite variť. Zeleninu umyte a nakrájajte na menšie kúsky, medzitým pozbierajte penu, ktorá sa vytvorí v hrnci. Keď voda začne bublať, pridajte do vývaru zeleninu a korenie, znížte teplotu a prikryte pokrievkou. Vývar nechajte variť aspoň dve hodiny. Pravidelne do neho nazerajte a odstraňujte z neho usadeniny a penu.15 minút pred podávaním uvarte obľúbené cestoviny.
TIP! Pre spestrenie môžete do vývaru pripraveného podobným spôsobom pridať paradajkovú passatu a pripraviť tak ľahkú a výživnú polievku à la paradajková polievka.
Čo je druhým chodom ľahkej tráviacej diéty? Vyberte si jedlo pripravené na pare
Pri ľahko stráviteľnej diéte je základom jednoduchosť a rýchlosť. Ľudia, ktorí sa necítia dobre, pravdepodobne nebudú mať energiu na to, aby stáli v kuchyni, preto je najlepšie zvoliť jednoduché riešenia, ako napríklad kuracie mäso so zeleninou pripravené na pare. V takto pripravenom jedle nájdete okrem iného bielkoviny, vlákninu a vitamíny C, K a vitamíny skupiny B. Čo budete potrebovať:
- kuracie prsia bez kože,
- ryžu,
- brokolicu (voliteľne: mrkvu),
- olivový olej,
- korenie: soľ, korenie a podľa vlastného výberu tymián, oregano, bazalku.
Ryžu začnite variť podľa pokynov na obale. Okrem toho očistite kuracie mäso od všetkých blán a okoreňte ho podľa potreby. Čo ďalej?
- Ak nemáte parný hrniec, nalejte do veľkého hrnca vodu (asi do 2/3) a keď začne vrieť, položte na ňu sitko a do sitka vložte predtým pripravené kuracie mäso na približne 20 minút.
- V menšom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte trochu soli. Do vody pridajte brokolicu, ktorú ste predtým rozdelili na menšie kúsky. Keď zmäkne, sceďte ju (môžete ju tiež pridať k mäsu a podusiť).
- Ryžu, kúsok mäsa a brokolicu naaranžujte na tanier. Zalejte trochou olivového oleja. V prípade potreby dochuťte. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte pocit, že sa prejedáte? Vypite tento nálev a zabudnete na nafúknutý žalúdok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.