02.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz).
Vajíčka sú bežným prvkom našich raňajok, no sú základom aj mnohých šalátov. Po uvarení sa stáva problémom odlupovanie škrupín, ktoré sa lepia na bielkoviny a nedajú sa ľahko odlepiť. Našťastie to môžeme napraviť tak, že siahneme po určitom produkte z našej kuchyne. Skontrolujte, čo pridať do hrnca s vodou, aby ste uľahčili lúpanie vajec.
Lúpanie vajec vám môže pokaziť náladu. Najmä keď sú čerstvé a ich škrupina pevne priľne k bielku. Potom nielenže stratíme veľkú časť produktu, ale po zlúpnutí aj nepekne vyzerá. Môžeme to však napraviť pomocou jednoduchých domácich prostriedkov, ktoré vám šúpanie vajíčok značne uľahčia.
Koľko vajec môžete zjesť za týždeň? Výskum ukazuje konkrétne číslo
Výskum uskutočnený American Heart Association a American College of Cardiology naznačuje, že nemusíme špecificky obmedzovať vajcia v našej strave. Austrálska organizácia – National Heart Foundation navyše vydala odporúčania, podľa ktorých môžete zjesť maximálne šesť vajec týždenne.
Preto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička v rozumných množstvách. Jedno vajce má okolo 80 kalórií a je cenným zdrojom vitamínov A, B2, B6, B12, B5, ako aj vitamínov D, E a K. Okrem toho obsahuje kyselinu listovú, zinok, vápnik, železo, meď, selén a mangán. Vajíčko je tiež zdrojom luteínu, zeaxantínu a cholínu.
Čo pridať do varených vajec? Vďaka tomuto prípravku sa škrupina odlepí
Lúpanie uvarených vajec je však často problém, keď sa ich škrupina len tak ľahko neodlupuje a zostáva na nej teda veľa bielka. Našťastie to vieme napraviť. Všetko, čo musíte urobiť, je pridať trochu octu do vody počas varenia vajec.
Tento produkt bude pôsobiť ako prírodný zmäkčovač. V hrnci tak vzniká kyslé prostredie, ktoré spôsobuje miernu denaturáciu proteínu a škrupinu poréznejšiu. To bude znamenať, že po uvarení a vychladnutí vajec ich škrupina odpadne takmer sama, takže šúpanie zaberie pár sekúnd.
- Ak chcete použiť tento trik, stačí použiť 1 polievkovú lyžicu octu na liter vody. A čo viac, nemusíme sa báť, že ocot ovplyvní chuť vajec, pretože škrupina účinne ochráni vnútro, takže chuť zostane nedotknutá.
Svoj tip na bezproblémové lúpanie vajec zdieľala na TikToku aj používateľka s prezývkou @brunchwithbabs.
- Odporúča rovnakú metódu – pridajte polievkovú lyžicu octu do vody a priveďte ju do varu.
- Keď začne voda vrieť, vypnite ohrev, hrniec prikryte a nechajte vajcia odstáť 10 minút.
- Následne ich presuňte do misky s ľadovou vodou.
Ako ukázala vo videu, lúpanie vajec je potom rýchle a jednoduché, bez poškodenia bielka.
@brunchwithbabs The PERFECT hard boiled egg! I know everyone has their technique. What’s yours? #hardboiledegg #hardboiledeggchallenge #perfecthardboiledeggs ♬ original sound – Babs
Ďalšie spôsoby, ako si uľahčiť lúpanie vajec – čo použiť?
Existujú aj iné spôsoby, ako si uľahčiť lúpanie vajec. Ak nemáme doma ocot, môžeme použiť sódu bikarbónu.
- Všetko, čo musíte urobiť, je pridať polovicu čajovej lyžičky produktu do vody, v ktorej varíte vajcia.
- Potom po uvarení vajíčok zalejeme studenou vodou a jemne poklepeme o steny hrnca, aby praskla škrupina.
- Nechajte ich chvíľu v studenej vode a sú hotové. Táto metóda výrazne uľahčí šúpanie vajec.
Ďalšou veľmi populárnou metódou je pridať 1 čajovú lyžičku soli do vody v hrnci. Bude fungovať podobne ako sóda bikarbóna a uľahčí vám šúpanie vajec.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevyhadzujte vaječné škrupiny. Hoďte ich do panvice a prekonáte tento nepríjemný problém
Nepríjemný zápach v chladničke. Domáce prostriedky na osvieženie chladničky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.