3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG)
Pesto zo sušených paradajok je chutným doplnkom mnohých jedál. Jeho základom je len niekoľko surovín, ale dokonalá kombinácia chutí robí z pesta zo sušených paradajok skutočnú lahôdku. Ako si ho pripraviť dokonale?
Pesto zo sušených paradajok je skutočným chuťovým zážitkom. Výborne sa hodí k cestovinám, ale môžete ho podávať aj ako nátierku na sendviče.
Červené pesto – čo je pesto rosso?
Červené pesto alebo takzvané pesto rosso je chutná pasta, ktorú môžete vyskúšať ako alternatívu tradičného bazalkového pesta. Červené pesto sa vyznačuje intenzívnou farbou, za ktorú vďačí svojej hlavnej zložke – sušeným paradajkám. Sušené paradajky sú pochúťkou, ktorá sa často objavuje na našich stoloch. Majú intenzívnu chuť a obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných zložiek.
Okrem iného obsahujú draslík a železo, vitamíny skupiny B a lykopén, ktorý sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Paradajky sušené na slnku sú produktom so širokým spektrom využitia v kuchyni. Okrem iného sa môžu pridávať do šalátov, mäsových jedál, omáčok a pesta. V nasledujúcom článku sa dozvieme, ako presne pripraviť chutné pesto zo sušených paradajok a s čím ho podávať
Ako pripraviť aromatické pesto rosso? Recept na domáce pesto
Recept na domáce pesto zo sušených paradajok nie je zložitý a je založený len na niekoľkých surovinách. Tou hlavnou sú, samozrejme, sušené paradajky, ktoré sú zodpovedné nielen za chuť občerstvenia, ale aj za jeho farbu. Chuť pasty ďalej dopĺňajú:
- Orechy – do pesta zo sušených paradajok sa tradične pridávajú píniové oriešky, ale možno ich nahradiť aj mandľami. Orechy dodajú pasty krémovú štruktúru.
- syr – zvyčajne je to parmezán, ale môžete použiť aj náhradu s podobnou štruktúrou
- olivový olej – je spojovacím prvkom medzi ostatnými zložkami a dodáva pestu zo sušených paradajok jemnejšiu štruktúru
- cesnak – táto zložka dodáva pestu intenzívnejšiu a pikantnejšiu chuť
Základné ingrediencie na pesto zo sušených paradajok sú uvedené vyššie. Ak chcete recept mierne upraviť, môžete pridať napríklad bazalku alebo trochu chilli, aby ste zvýšili chuť vašej domácej pasty.
Ako pripraviť paradajkové pesto?
Na prípravu domácej pasty na báze sušených paradajok budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 200 g sušených paradajok v oleji
- 100 g píniových orieškov
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 g strúhaného parmezánu
- ½ šálky olivového oleja
- soľ, korenie (podľa chuti)
Spôsob prípravy:
Vložte píniové oriešky na suchú panvicu a pražte, kým nezhnednú a nezačnú vydávať intenzívnu vôňu. Paradajky scedíme z oleja (nemusí to byť dôkladne) a vložíme do misy mixéra. Pridajte opražené píniové oriešky, olúpaný a nasekaný cesnak, nastrúhaný parmezán a olivový olej. Všetko rozmixujte na hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, pridajte viac olivového oleja. Pesto zo sušených paradajok ochuťte soľou a korením podľa potreby.
Cestoviny s pestom zo sušených paradajok – návrhy na servírovanie
Ako podávate takto pripravenú pastu? Navrhujeme cestoviny s pestom zo sušených paradajok. Jednoducho uvarte akékoľvek cestoviny podľa pokynov na obale a potom ich zmiešajte s pestom. Jedlo má vynikajúcu chuť a krásne vyzerá posypané zrnkami farebného korenia a ozdobené niekoľkými lístkami čerstvej bazalky. Pesto zo sušených paradajok sa výborne hodí aj ako nátierka na ranný chlieb. Jeho chuť sa dokonale hodí ku chrumkavým toastom. Pesto zo sušených paradajok sa môže použiť aj ako prísada do zeleninových nákypov. Je vhodné aj na pizzu ako alternatíva tradičnej paradajkovej omáčky.
Paradajkové pesto – ako skladovať domáci produkt?
Ako skladovať paradajkové pesto? Domáce pesto zo sušených paradajok by sa malo skladovať v tesne uzavretej nádobe (môže to byť napríklad pohár alebo sklenená nádoba na potraviny) na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Domáce pesto by sa malo spotrebovať maximálne do jedného mesiaca. Pesto môžete pred uzavretím pokvapkať malým množstvom olivového oleja. Zabráni sa tým vysušeniu a naše pesto zo sušených paradajok zostane dlhšie čerstvé. Nádoba s domácim pestom zo sušených paradajok by sa nemala dlhodobo skladovať pri izbovej teplote. V takom prípade hrozí, že sa v ňom začnú množiť baktérie a náš výrobok sa pokazí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cestoviny s kuracím mäsom – chutná klasika. Recept na najlepšiu verziu
Vezmite cestoviny a tri prísady. Sú to najrýchlejšie špagety, ale urobte to s čiernym korením
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.