Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Pesto zo sušených paradajok. Určite ho vyskúšajte s cestovinami a farebným korením

3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG) Pesto zo sušených paradajok je chutným doplnkom mnohých jedál. Jeho základom je len niekoľko surovín, ale dokonalá kombinácia chutí robí z pesta zo...

3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG)

Pesto zo sušených paradajok je chutným doplnkom mnohých jedál. Jeho základom je len niekoľko surovín, ale dokonalá kombinácia chutí robí z pesta zo sušených paradajok skutočnú lahôdku. Ako si ho pripraviť dokonale?

Pesto zo sušených paradajok. Určite ho vyskúšajte s cestovinami a farebným korením.
Foto: shutterstock/DronG

Pesto zo sušených paradajok je skutočným chuťovým zážitkom. Výborne sa hodí k cestovinám, ale môžete ho podávať aj ako nátierku na sendviče.

Červené pesto – čo je pesto rosso?

Červené pesto alebo takzvané pesto rosso je chutná pasta, ktorú môžete vyskúšať ako alternatívu tradičného bazalkového pesta. Červené pesto sa vyznačuje intenzívnou farbou, za ktorú vďačí svojej hlavnej zložke – sušeným paradajkám. Sušené paradajky sú pochúťkou, ktorá sa často objavuje na našich stoloch. Majú intenzívnu chuť a obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných zložiek.

Okrem iného obsahujú draslík a železo, vitamíny skupiny B a lykopén, ktorý sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov. Paradajky sušené na slnku sú produktom so širokým spektrom využitia v kuchyni. Okrem iného sa môžu pridávať do šalátov, mäsových jedál, omáčok a pesta. V nasledujúcom článku sa dozvieme, ako presne pripraviť chutné pesto zo sušených paradajok a s čím ho podávať

Červené pesto – čo je pesto rosso?
Foto: shutterstock/Jaded Art

Ako pripraviť aromatické pesto rosso? Recept na domáce pesto

Recept na domáce pesto zo sušených paradajok nie je zložitý a je založený len na niekoľkých surovinách. Tou hlavnou sú, samozrejme, sušené paradajky, ktoré sú zodpovedné nielen za chuť občerstvenia, ale aj za jeho farbu. Chuť pasty ďalej dopĺňajú:

  • Orechy – do pesta zo sušených paradajok sa tradične pridávajú píniové oriešky, ale možno ich nahradiť aj mandľami. Orechy dodajú pasty krémovú štruktúru.
  • syr – zvyčajne je to parmezán, ale môžete použiť aj náhradu s podobnou štruktúrou
  • olivový olej – je spojovacím prvkom medzi ostatnými zložkami a dodáva pestu zo sušených paradajok jemnejšiu štruktúru
  • cesnak – táto zložka dodáva pestu intenzívnejšiu a pikantnejšiu chuť

Základné ingrediencie na pesto zo sušených paradajok sú uvedené vyššie. Ak chcete recept mierne upraviť, môžete pridať napríklad bazalku alebo trochu chilli, aby ste zvýšili chuť vašej domácej pasty.

Ako pripraviť paradajkové pesto?

Na prípravu domácej pasty na báze sušených paradajok budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 200 g sušených paradajok v oleji
  • 100 g píniových orieškov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • ½ šálky olivového oleja
  • soľ, korenie (podľa chuti)
Ako pripraviť paradajkové pesto?
Foto: Pixabay/Divily

Spôsob prípravy:

Vložte píniové oriešky na suchú panvicu a pražte, kým nezhnednú a nezačnú vydávať intenzívnu vôňu. Paradajky scedíme z oleja (nemusí to byť dôkladne) a vložíme do misy mixéra. Pridajte opražené píniové oriešky, olúpaný a nasekaný cesnak, nastrúhaný parmezán a olivový olej. Všetko rozmixujte na hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, pridajte viac olivového oleja. Pesto zo sušených paradajok ochuťte soľou a korením podľa potreby.

Cestoviny s pestom zo sušených paradajok – návrhy na servírovanie

Ako podávate takto pripravenú pastu? Navrhujeme cestoviny s pestom zo sušených paradajok. Jednoducho uvarte akékoľvek cestoviny podľa pokynov na obale a potom ich zmiešajte s pestom. Jedlo má vynikajúcu chuť a krásne vyzerá posypané zrnkami farebného korenia a ozdobené niekoľkými lístkami čerstvej bazalky. Pesto zo sušených paradajok sa výborne hodí aj ako nátierka na ranný chlieb. Jeho chuť sa dokonale hodí ku chrumkavým toastom. Pesto zo sušených paradajok sa môže použiť aj ako prísada do zeleninových nákypov. Je vhodné aj na pizzu ako alternatíva tradičnej paradajkovej omáčky.

Paradajkové pesto – ako skladovať domáci produkt?

Ako skladovať paradajkové pesto? Domáce pesto zo sušených paradajok by sa malo skladovať v tesne uzavretej nádobe (môže to byť napríklad pohár alebo sklenená nádoba na potraviny) na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Domáce pesto by sa malo spotrebovať maximálne do jedného mesiaca. Pesto môžete pred uzavretím pokvapkať malým množstvom olivového oleja. Zabráni sa tým vysušeniu a naše pesto zo sušených paradajok zostane dlhšie čerstvé. Nádoba s domácim pestom zo sušených paradajok by sa nemala dlhodobo skladovať pri izbovej teplote. V takom prípade hrozí, že sa v ňom začnú množiť baktérie a náš výrobok sa pokazí.

@healthy_floflo

🍅🫙🍝Episode 13 of “The Italian series”: pesto rosso (Red pesto / Sicilian pesto) Reasons to over this recipe: ✅ versatile: use as a pasta sauce or spread ✅ easy to make ✅ great alternative to your usual green pesto ✅ made with wholesome ingredients ✅ authentic Italian recipe (from Sicily) Ingredients for ~4 portions: 100g Sundried tomatoes (in oil, drained) 60g almonds, no skin 80g Parmesan cheese 1/2 garlic clove Small Handful of Basil Drizzle of Oil Pinch of alt Instructions: 🍅Into a food processor bowl add all the ingredients and blitz. 🍅Blitz until it reaches the consistency that you see in the video, it should take ~5 minutes. You’ll be tempt to add more oil (and you can totally do that) but I prefer not to, for an healthier and lighter option. 🍅Add 1 or 2 tbsp of the pasta to a portion of pasta straight into the pan. Add pasta water and mix until it becomes a creamy sauce. 🥖You can also use this red pesto paste as a delicious spread for your toasted bread (after you blitz it is ready to serve) 🫙If you have any leftover you can store it for later (if you decide to do so I would recommend adding to a air tight jar and add a drizzle of oil on top to cover the surface (this way it will last longer)

♬ original sound – Florencia Baldini

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tipy,

Takto nabijete telefón za okamih. Ak to urobíte, batéria vám vydrží oveľa dlhšie

5.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AngieYeoh) Ako rýchlo nabijem batériu telefónu? Mnohé nové smartfóny majú nízku kapacitu batérie, čo znamená, že ich musíte pripájať…

Alternatíva k tradičným palacinkám. Sú jednoduché na prípravu a nadýchané

05.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova). Hľadáte inšpiráciu na chutné raňajky či dezert? Namiesto tradičných palaciniek si pripravte dutch baby palacinky. Dajú sa…

Šťava z kyslej kapusty je prírodný elixír zdravia. Kto by ju mal piť?

5.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Heike Rau) Zima je obdobím, keď naše telo potrebuje osobitnú starostlivosť. Vtedy sa oplatí siahnuť po osvedčených prírodných metódach…

Pijete kávu? Nikdy ju nekombinujte s týmito výrobkami

05.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krakenimages.com). Máme radi kávu a väčšina z nás pije aspoň jednu šálku kávy denne. Okrem chvíľky potešenia a ranného…

Ako mať v roku 2025 lepšiu pleť? Najlepšie rady od amerických dermatológov

5.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Rumme) S blížiacim sa rokom 2025 dermatológovia jednomyseľne vyzývajú: vykašlite sa na trendy starostlivosti o pleť DIY (Do…

Auto Trendy

Stellantis predáva inovatívne roboty: Talianske know-how ide za oceán.

5.1.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že ikonické priemyselné roboty, ktoré celé desaťročia pomáhali automobilovému priemyslu rásť, menia svojho majiteľa. Stellantis, európsky automobilový gigant, predal väčšinový podiel v spoločnosti…

Legenda sa vracia: Defender šokuje svet účasťou na Dakare!

5.1.2025 Redakcia Auto trendy - Kultová britská značka Defender prekvapila motoristický svet oznámením, ktoré nikto nečakal. Od roku 2026 vyšle svoje vozidlá do najnáročnejšej rallye sveta - na legendárny Dakar.…

Nissan: Nová generácia, nový rozmer!

5.1.2025 Redakcia Auto trendy - Elektrický priekopník Nissan Leaf sa pripravuje na dramatickú premenu. Po rokoch úspechu ako kompaktný hatchback prichádza s radikálnou zmenou – stáva sa z neho štýlový…

Toyota už nevládne: Najspoľahlivejšou značkou sa stala iná automobilka!

5.1.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota síce ovládla rebríček najspoľahlivejších modelov podľa Consumer Reports, ale prekvapivo sa jej nepodarilo získať prvé miesto medzi značkami. Ktorá automobilka ju predbehla a čo…

Voda v kufri? Zistite, odkiaľ prišla a ako problém vyriešiť.

5.1.2025 Redakcia Auto trendy - Otvoríte kufor a namiesto batožiny vás privíta nečakaný problém – voda. Nejde o nič neobvyklé, najmä u starších áut. Môže vás to frustrovať, no nezúfajte!…

Pravda o nálepke "Dieťa v aute": Záchranári prezradili šokujúcu skutočnosť!

5.1.2025 Redakcia Auto trendy . Myslíte si, že nálepka "Dieťa v aute" ochráni vašich najmenších pri nehode? Záchranné zložky práve odhalili prekvapivú pravdu o skutočnom význame týchto populárnych nálepiek. Zistenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov