3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mycleverway)
Mnoho ľudí si na raňajky pripravuje ovsenú kašu. To by nemalo byť prekvapením, pretože je nielen zdravá, ale aj sýta a chutná. Zvyčajne sa pripravuje s vodou alebo mliekom. Oplatí sa však nahradiť tieto tekutiny nápojom, vďaka ktorému bude naše jedlo ešte zdravšie a ktorý nám okrem iného pomôže postarať sa o našu imunitu či postavu. Pozrite sa, čo pridať do ovsených kaší.
Je známe, že ovsené vločky majú mnoho cenných vlastností pre naše zdravie. Tento účinok môžeme ešte posilniť pridaním kefíru. Vďaka tomu budú naše raňajky ešte výživnejšie a chutnejšie. Vysvetlíme vám, prečo sa oplatí pridať tento nápoj do ovsenej kaše a ako ovplyvní náš organizmus.
Prečo pridávať kefír do ovsenej kaše? Je to skutočný poklad pre zdravie
Ak chceme, aby naša ovsená kaša bola ešte výživnejšia, oplatí sa do nej pridať kefír. Je to mimoriadne hodnotný produkt, ktorý obsahuje až 103 mg vápnika na 100 g. Navyše je bohatý na ľahko vstrebateľné bielkoviny, ktoré sú mimoriadne dôležité okrem iného aj pri chudnutí.
Kefír obsahuje minerálne soli a probiotické baktérie. Stojí za to vedieť, že tento nápoj má väčšie množstvo dobrých baktérií a kvasiniek ako jogurt, vďaka čomu je skvelý pre naše črevá. Zároveň vďaka tomu, že kefír je prírodným zdrojom probiotík, zlepšuje tráviaci proces a navyše posilňuje náš imunitný systém.
Má pozitívny vplyv na kosti, pretože obsahuje vitamín K2 a už spomínané veľké množstvo vápnika. Okrem toho vďaka prítomnosti vitamínov skupiny B môže pravidelne konzumovaný kefír zlepšiť fungovanie nervového systému, pozitívne pôsobiť na vzhľad pokožky a navyše prispievať k správnej látkovej premene. Má tiež protizápalové a antibakteriálne účinky.
Okrem toho baktérie Lactobacillus, ktoré sa vyskytujú v kefíre, podporujú telo pri zvládaní stresu. Za zmienku stojí aj to, že kefír neutralizuje kyselinu fytovú z obilnín, ktorá bráni vstrebávaniu minerálov z jedla. Vďaka tomu budú naše ovsené vločky ešte zdravšie.
Ako pripraviť ovsenú kašu s kefírom? Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Postup:
Príprava ovsenej kaše je mimoriadne jednoduchá a môžeme si ju dokonca pripraviť deň vopred večer, aby sme ráno nestrácali čas prípravou raňajok. Urobíme to tak, že ju namočíme a počkáme do rána, kým sú vločky mäkké a pripravené na konzumáciu. Nezalievame ju mliekom, ale kefírom.
Vďaka tomu bude toto jedlo ešte hodnotnejšie a stane sa raňajkami plnými vitamínov, minerálov a probiotík. Po večernom zaliatí ovsených vločiek kefírom je dobré ráno pridať obľúbené ovocie, orechy alebo semienka, ktoré nielen obohatia chuť tohto jedla, ale zabezpečia mu aj ďalšiu výživovú hodnotu.
Pri príprave ovsených vločiek si tiež nezabudnite vybrať čo najmenej spracované vločky. Po uvarení majú nižší glykemický index a obsahujú väčšie množstvo vlákniny. Vyhnite sa tiež sladeniu ovsených vločiek cukrom. Ak chcete sladšiu chuť, siahnite po ovocí alebo prípadne po prírodnom mede, ktorý má antibakteriálny účinok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pomáha jogurt a kefír naozaj na pálenie záhy? Odpoveď je jasná
Jablkovo-kefírové lievance ako od babičky – nenahraditeľné recepty z čias minulých
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.