3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlegRi).
Syr Brie je pochúťka pochádzajúca z Francúzska, ktorá láme rekordy v obľúbenosti po celom svete. Vyznačuje sa hubovou a orechovou arómou a dokonale krémovou konzistenciou, vďaka čomu sa hojne využíva v kuchyni. Aké sú vlastnosti syra brie?
Syr Brie je jedným z najobľúbenejších druhov syra. Jeho charakteristickým znakom je tvrdá plesnivá kôra, pod ktorou sa skrýva mäkká krémová dužina. Ako sa dá táto pochúťka využiť v kuchyni?
Brie – o aký druh syra ide?
Brie je druh plesňového syra, ktorého názov je odvodený od regiónu Brie vo Francúzsku, kde sa syr začal vyrábať.
- Brie je mäkký syr vyrábaný z kravského mlieka, niekedy sa však na jeho výrobu používa aj kozie mlieko.
- Mlieko sa zohreje na správnu teplotu a potom sa pridajú kultúry mliečnych baktérií, ktoré sú zodpovedné za fermentačné procesy.
- Následne sa do zohriateho mlieka pridá syridlo, ktoré spôsobí zrážanie mliečnej bielkoviny kazeínu. Vznikne hustá syrenina, ktorá sa potom jemne narezáva, aby sa odstránila srvátka.
- Syry sa potom uložia do špeciálnych foriem a nasolia.
- Potom nasleduje zrenie, ktoré je najdôležitejšou fázou výroby. Na povrchu syrov sa objavuje pleseň, ktorá dodáva výrobku charakteristický vzhľad a chuť. Doba zrenia syra brie sa môže pohybovať od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov.
Formovaný syr brie – aké sú jeho vlastnosti?
Aké sú vlastnosti syra brie?
- Syr Brie má veľmi mäkkú krémovú dužinu, ktorú obklopuje kôra pokrytá plesňou Penicillium candidum. Čím bližšie je kôra, tým je syr tvrdší.
- Syr Brie má charakteristický okrúhly tvar.
- Jeho chuť je veľmi jemná. Má orechové a hubové tóny. Intenzita chuti syra brie závisí od dĺžky zrenia. Čím je zrenie dlhšie, tým je chuť výrobku výraznejšia.
- Brie je bohaté na bielkoviny, tuky a vitamíny skupiny B.
Vďaka svojej jedinečnej chuti a štruktúre sa hojne využíva v kuchyni. Ako ho používať?
Syr Brie – recepty na rôzne príležitosti
S čím chutí syr brie? Recepty na použitie syra brie v kuchyni sú veľmi rozmanité, pretože použitie syra brie je všestranné. Do akých jedál sa dá syr brie použiť?
- Syr brie je skutočným kráľom syrovej tabule, ktorú môžete podávať na večierku s priateľmi. Výborne sa hodí k vlašským orechom, mandliam, hroznu, hruškám, sušeným marhuliam a medu.
- Syr Brie sa môže podávať aj na mini sendvičoch spolu s parmskou šunkou a rukolou.
- Dobre sa hodí aj ako príloha k ranným toastom.
- Zo syra Brie sa dá pripraviť aj chutný zdravý šalát. Jeho chuť sa okrem iných ingrediencií dobre kombinuje s olivami, cherry paradajkami a praženými mandľami. Doplňte ho sladkou omáčkou na báze malinového alebo brusnicového džemu a chutné druhé raňajky do práce sú hotové.
Horúci syr brie – recept
Ako si pripraviť lahodný horúci syr brie? Jedným zo zaujímavých návrhov je obaliť ho.
Na prípravu tohto chutného občerstvenia budete potrebovať tieto ingrediencie:
- syr brie
- vajcia
- pšeničná hladká múka
- strúhanka
- olej na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Do troch samostatných misiek dajte múku, rozšľahané vajce a strúhanku.
- Syr brie opatrne nakrájajte na kúsky a každý kúsok postupne obaľte v múke, vajci a strúhanke.
- Smažte z oboch strán v dobre rozohriatom oleji.
TIP: Do múky môžete pridať obľúbené bylinky, napríklad sušený rozmarín alebo tymián. To dodá občerstveniu príjemnú bylinkovú príchuť.
Obalený syr brie môžete podávať napríklad s ľahkým šalátom z jahňacieho šalátu, cherry paradajkami a opraženými vlašskými orechmi.
Brie verzus camembert – podobnosti a rozdiely
Syr Brie verzus camembert – aké sú podobnosti a rozdiely? Syry brie a camembert sú plesňové syry pôvodom z Francúzska. Vzhľad oboch výrobkov je navzájom veľmi podobný. Oba druhy syra sú pokryté bielou plesňou, ale okrem iného sa líšia veľkosťou.
- Syr camembert sa zvyčajne predáva v jednotlivých baleniach, zatiaľ čo syr brie možno získať aj v kusoch.
Oba výrobky sa líšia aj chuťou a štruktúrou.
- Camembert býva kompaktnejší, zatiaľ čo brie má krémovejšiu a zamatovejšiu konzistenciu. V porovnaní so syrom brie má camembert hubovú príchuť.
- V syre brie je viac orechovej chuti, ale intenzita chuti veľmi závisí od dĺžky zrenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odhaľte tajné zdroje vápnika: Krehké kosti a slabé zuby? Ani náhodou!
Je plný vitamínov a pomáha znižovať hladinu cukru. Tento syr je najlepšou voľbou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.