3.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Victoria Hodos)
Mnohí ľudia poznajú príslovie „Ako na Nový rok, tak po celý rok“. Preto sa oplatí stráviť tento deň výnimočným spôsobom – nielen s blízkymi, ale aj s dobrým jedlom. Jednou z novoročných tradícií na celom svete je pečenie špeciálnych koláčov. Objavte recept na novoročný pomarančový koláčik.
Čo potrebujete na prípravu pomarančového koláča
Zabudnite na vianočné maky, perníky a tvarohový koláč. Do nového roka musíte vstúpiť s niečím výnimočným, ale zároveň nie náročným na prípravu. Na upečenie novoročného pomarančového koláčika budete potrebovať:
- 110 g cukru,
- 160 g pšeničnej múky,
- 170 g práškového cukru,
- 185 ml oleja,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- 2 lyžice citrónovej šťavy,
- 2 pomaranče,
- 5 vajec,
- 80 g zemiakovej múky.
Budete potrebovať aj formu na bábovku a obľúbenú posýpku na vrch. Môžete si odložiť jednu polievkovú lyžicu pomarančovej kôry alebo použiť napríklad mandľové lupienky.
Novoročný pomarančový koláčik – spôsob prípravy
Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Do väčšej misy preosejte múku s práškom do pečiva. Pomaranče dôkladne vydrhnite a zalejte vriacou vodou. Nastrúhajte kôru (1 polievkovú lyžicu si nechajte na ozdobu) a vytlačte šťavu. Vajíčka s cukrom šľaháme, až kým nie sú bledé. Pridáme olej, pomarančovú šťavu a kôru a premiešame. Prilejeme múku preosiatu s práškom do pečiva a všetko premiešame stierkou, kým sa prísady nespoja.
Formu dôkladne vymastíme, nalejeme do nej cesto a pečieme približne 45-50 minút, kým nie je tyčinka suchá. Bábovku vyberieme a necháme vychladnúť. Pripravíme si polevu – vyšľaháme citrónovú šťavu a práškový cukor. Polevou polejeme bábovku a posypeme ju pomarančovou kôrou. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto verzia makového koláča poteší aj vyberavú svokru. Rýchlo zmizne z vášho vianočného stola.
Triviálny recept na mandarínkovú tortu. Nie je šanca, že by sa nevydarila
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.