4.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172).
Určite ste už počuli o prísloví „Ste to, čo jete“. Strava má veľký vplyv na vašu pohodu a zdravie, preto by sme si mali starostlivo vyberať produkty, ktoré sa dostanú na náš tanier. Vysvetlíme vám, čomu je najlepšie sa vyhnúť.
Slová „Ste to, čo jete“ vyslovil nemecký filozof Ludwig Feuerbach. Veril, že to, čo robíme, ako konáme a myslíme, úzko súvisí s výživou. Vedomé stravovanie je dôležité, pretože každá jedna vec, ktorá nám pristane v žalúdku, má vplyv na to, ako sa cítime. Prostredníctvom niektorých zložiek môžeme pociťovať nepríjemné pocity vrátane bolesti brucha, nadúvania a pocitu ťažoby. To je znamenie, že ich treba obmedziť alebo vylúčiť z jedálneho lístka.
Na ktoré produkty si dať pozor? Je to jedno z najobľúbenejších mäsových výrobkov na Slovensku
Jedným z najkontroverznejších výrobkov je bravčové mäso. Mnohým ľuďom sa môže zdať, že na ňom nie je nič zlé. Je to predsa vynikajúci zdroj bielkovín, bohatý na cholín a vitamíny skupiny B. Bohužiaľ, má aj nevýhodu: obsahuje veľa tuku, ktorý výrazne predlžuje čas trávenia. Pravidelná konzumácia hotdogov, klobás a slaniny, teda spracovaného mäsa, môže zvyšovať hladinu cholesterolu a zvyšovať riziko srdcových ochorení. –
‚Ak vaše stravovacie návyky zahŕňajú značné množstvo ultra spracovaných výrobkov z bravčového mäsa, zvyšujete riziko nepriaznivých stavov, ako je vysoký krvný tlak a cholesterol, srdcové choroby a mŕtvica,‘
– povedal odborník na výživu. Ak sa už chystáte jesť bravčové mäso, vyberajte si chudé kusy, ktoré poskytnú výživovú hodnotu bez toho, aby poskytovali nadbytočný tuk.
Nezdravé potraviny nie sú pre vaše telo dobré. Neskôr môžete trpieť
Vysoko spracované výrobky obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, soli, cukru a veľa umelých prísad, ako sú konzervačné látky, farbivá, zvýrazňovače chuti a emulgátory. Žiaľ, aj Slovákmi zbožňovaný bravčový rezeň je zaradený medzi vysokokalorické potraviny. Laboratórium TheraScience (založené odborníkmi na výživu a podporujúce zdravé stravovanie) na svojej webovej stránke varuje, že strúhanka a múka, ktoré sa používajú na obalenie mäsa, „pôsobia ako špongia“.
Prečo. Absorbujú veľmi vysoké množstvo tuku, a tým zvyšujú kalorický obsah jedla. Vedci tiež zdôraznili, že červené mäso by sme mali jesť príležitostne. Ako sa môžete dočítať na webe, „bravčové rezne sú bohaté na tuk a cholesterol, čo môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení“. Ak ho chcete jesť, namiesto vyprážania ho upečte v rúre alebo ho pripravte na grilovacej panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babka ich dnes podáva na obed a ja som v šoku, že to nie je bravčový rezeň. Je to ešte lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.