4.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate)
Mnohí ľudia si kysnuté pečivo spájajú s detstvom a útulnou atmosférou domova. Je ľahké vrátiť sa k týmto chvíľam s kysnutými buchtami, ktoré potešia jednoduchosťou prípravy, ako aj chuťou ako od babičky. Zoznámte sa s týmto jedinečným receptom, ku ktorému sa budete určite pravidelne vracať.
Kysnuté buchty, najmä tie priamo z rúry, majú jedinečnú vôňu a chuť, ktorá pripomína detské časy strávené u starej mamy. Veď práve babička najčastejšie podávala nadýchané buchty, ktoré si však vyžadujú veľa trpezlivosti pri príprave, aby boli také chutné. Preto sa oplatí poznať recept, aby kysnuté buchty vyšli zakaždým chutne a priniesli spomienky na bezstarostné časy.
Kysnuté buchty ako od babičky. Univerzálny recept známy už desaťročia
Klasické kysnuté buchty sú univerzálnym pečivom na mnohé príležitosti. Hodia sa na raňajky aj na popoludňajší čaj. Môžu sa jesť samostatne alebo plnené džemom či čokoládovým krémom. Sú tiež chutným občerstvením, na ktorom si určite pochutí celá rodina. Najmä preto, že väčšina ľudí si ich spája s príjemnou atmosférou plnou tepla a lásky.
Veď kysnuté pečivo sa zvyčajne spája s dobrotami babičky, ktorá si dala záležať na tom, aby bolo cesto dobre vymiesené a potom upečené, aby príjemná vôňa pečiva naplnila celý dom. Vráťte sa teda do tých bezstarostných čias s chuťou a vôňou babičkiných lahodných kysnutých buchiet. Stačí ich pripraviť podľa tohto receptu a určite budú chutné a stanú sa trvalou súčasťou vášho rodinného jedálnička.
Recept na kysnuté buchty. Ako ich pripraviť?
Kysnuté cesto si vyžaduje trpezlivosť a správnu kombináciu ingrediencií, preto je dobré pripraviť ich podľa osvedčeného receptu. Tento taký je, takže buchty vyjdú presne ako od babičky.
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 500 g celozrnnej múky
- 250 mlieka (teplého)
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 26 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- Štipka soli
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieka
Spôsob prípravy:
Najprv rozdrobte droždie do misky a pridajte k nemu cukor a teplé mlieko. Premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, aby droždie mohlo pracovať. Medzitým preosejeme múku so soľou do inej misy a pridáme kvások z droždia. Začnite miesiť cesto a postupne pridávajte rozpustené maslo. Keď je cesto hladké a pružné, prikryte ho utierkou a odložte na teplé miesto asi na hodinu, aby zväčšilo svoj objem. Po uplynutí tejto doby z neho vytvarujte malé buchtičky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Opäť ich prikryte utierkou a nechajte asi 20 minút odpočívať.
Po tomto čase ich potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte obľúbenou posýpkou podľa chuti a upečte v rúre vyhriatej na 180 °C. Pečenie by malo trvať približne 15 – 20 minút, kým buchty nie sú zlatisté. Tieto buchty môžete upiecť klasicky alebo pridať náplň v podobe džemu, jabĺk alebo čokoládového krému. Neskôr ich môžete natrieť aj obľúbenou polevou, takže tieto kysnuté buchty sú ideálne na mnohé príležitosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robiť, aby vám makovník nepraskol? Vyskúšajte tento recept. Je to tajný trik mojej babičky
Recept na piškótu, ktorá vždy vyjde. Nikdy nespadne a je nadýchaná ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.