05.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova).
Hľadáte inšpiráciu na chutné raňajky či dezert? Namiesto tradičných palaciniek si pripravte dutch baby palacinky. Dajú sa pripraviť s ovocím aj sólo. Tu je recept na chutné občerstvenie.
Dutch baby nie je nič iné ako pečená palacinka. Dá sa pripraviť jednoducho a rýchlo, takže sa výborne hodí na raňajky aj dezert.
Recept na pečenú palacinku je starý viac ako 100 rokov a – podľa rôznych legiend – k nám prišiel zo Seattlu v Spojených štátoch. S nápadom prišiel Victor Manca z Nemecka, majiteľ jednej z reštaurácií. Na začiatku 20. storočia sa dutch baby pripravovali napríklad s klobásou, sladká verzia sa na stoloch objavila až o mnoho rokov neskôr. A vlastne v tejto podobe je populárna dodnes.
Niet sa čomu čudovať – upečená palacinka je nielen chutná, ale aj sa rozplýva v ústach.
Dutch baby recept
Ingrediencie:
- pol pohára mlieka,
- pol hrnčeka múky,
- 2 vajcia,
- 2 polievkové lyžice medu alebo agávového/javorového sirupu,
- 1 polievková lyžica prepusteného masla,
- štipka soli,
- práškový cukor,
- ovocie, napr. maliny, jahody, čučoriedky.
Spôsob prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 220 stupňov a vložte do nej zapekaciu misu.
- Múku preosejeme cez sito a nasypeme do misy.
- Potom pridajte štipku soli a dobre premiešajte.
- Pridajte mlieko, vajcia a med (alebo javorový/agávový sirup). Vyššie uvedené ingrediencie rozmixujte mixérom do hladka. Cesto nechajte odležať 20 minút.
- Opatrne vyberte nádobu z rúry, ktorá bola vyhriata na vhodnú teplotu.
- Štetcom potrieme spodok a boky rozpusteným maslom. Potom pomaly nalejte cesto.
- Dutch baby pečieme asi 20 minút do zlatista. Hotovú palacinku môžete posypať práškovým cukrom a potom ozdobiť ovocím. Dobrú chuť!
Dokonale nadýchané dutch baby. Tu sú tipy
Aby pečené palacinky chutili lahodne, oplatí sa dodržiavať niekoľko rád.
- Suroviny potrebné na prípravu cesta sa oplatí vybrať v dostatočnom predstihu, aby mali izbovú teplotu.
- Preosiatím múky cez sitko zase získa cesto správnu konzistenciu. Bude nadýchané a chuťovo jemné.
- Ak pripravujeme dutch baby na sladko, môžeme do cesta pridať vanilku, škoricu alebo kardamón. To určite dodá palacinkám jedinečnú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Počas chrípkovej sezóny pite zlaté mlieko. Jedna šálka denne zlepší vašu imunitu
Upečte tento koláč na Nový rok. Potešíte rodinu a susedia si budú pýtať recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.