05.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaEmiliya).
Huby nie sú veľmi drahé a okrem toho sa rýchlo a ľahko pripravujú. Niet divu, že sa tak často vyskytujú v našich kuchyniach. Majú však jednu nevýhodu: veľmi rýchlo menia farbu. Tu je niekoľko tipov, čo pridať k hubám, aby nestmavli.
Dalo by sa povedať, že huby sú kulinársky chameleón. V jedle môžu hrať prvé husle alebo byť chutnou prílohou. Najčastejšie sa používajú na prípravu duseného mäsa, polievok alebo omáčok k mäsu. Niektorí ľudia ich smažia, iní pečú v rúre a ďalší ich jedia surové. Bez ohľadu na to, aký druh pokrmu a formu konzumácie si vyberiete, huby majú tú vlastnosť, že rýchlo zhnednú.
Čo pridať do húb, aby nestmavli? Stačí pár kvapiek
Zamýšľate sa niekedy nad tým, prečo sa to deje? Dovoľte mi, aby som vás upokojil – tmavnutie húb je prirodzený proces. Dochádza k nemu preto, lebo enzýmy v hubách reagujú s kyslíkom, čo spôsobuje túto zmenu farby. Uvedomujem si však, že to môže pokaziť estetiku pokrmu. Našťastie mám na to patent.
Stačí huby pokvapkať trochou citrónovej šťavy a zachovajú si svoju živosť, šťavnatosť, sviežosť a príjemný tieň. Môžete to urobiť pred alebo počas smaženia. Takýto kyslý prídavok potláča enzýmy zodpovedné za zhnednutie kôrky. Podobný účinok má aj balzamikový ocot.
VAROVANIE! Na samom začiatku smaženia huby nesoľte. Korenie odčerpáva z húb vodu a robí ich mäkkými a vodnatými. To spôsobí, že v krátkom čase stratia svoju bielu farbu.
Čo môžete urobiť, aby huby nesčerneli? Toto urobte pred vyprážaním
Vďaka citrónovému triku bude jedlo nielen dobre chutiť, ale aj skvele vyzerať. Nezabudnite huby pred smažením umyť pod tečúcou vodou a potom ich dôkladne osušiť papierovou utierkou. Je dôležité, aby boli pri vkladaní do panvice suché. Na ich prípravu použite olivový alebo repkový olej. Dobrou voľbou je aj vyčistené maslo.
Niekedy huby stmavnú už v chladničke. Je to znak toho, že pomaly strácajú svoju čerstvosť. Mierne stmavnuté huby môžete ešte bezpečne konzumovať, ale ak vám niečo vadí (napr. zápach alebo strata pevnosti), radšej ich vyhoďte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prestaňte namáčať huby vo vode, existuje lepší spôsob. Budú mäkké a rýchlejšie sa uvaria
Ako dlho variť sušené huby, aby neboli tvrdé? Mnoho ľudí robí rovnakú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.