5.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julia Ahanova).
Gulášová polievka je určite jednou z najlepších možností večere, keď sa chcete nasýtiť a zároveň sa stratiť v nadpozemskej chuti a vôni. Recept na gulášovú polievku je veľmi jednoduchý, ale nezabudnite na mäso. To najlepšie získate z dvoch druhov.
Ak máte radi sýte a šťavnaté jedlá, gulášová polievka sa určite zaradí medzi vaše obľúbené jedlá. Recept je triviálny, ale nezabudnite vybrať správne mäso, pretože to je najdôležitejšie. Aby mala polievka povestný šmrnc, vyberte si hovädzie a bravčové mäso. V oboch prípadoch nech je to plece – na jeho chuť dlho nezabudnete.
Gulášová polievka – recept na sýtu a chutnú večeru
Ingrediencie:
- Potrebujeme: 600 g bravčového pliecka,
- 600 g hovädzieho pliecka,
- 500 g šampiňónov,
- 2-3 papriky,
- 1 malá feferónka,
- 500 g nakrájaných konzervovaných paradajok,
- 2 PL koncentrátu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 väčšia mrkva,
- 2 cibule,
- soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, sušené oregano,
- sladká, pálivá a údená paprika podľa chuti
- 1 PL bravčovej masti,
- 1 PL jablčného octu (nepovinné),
- nasekaná petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu.
Gulášová polievka na dvoch pleciach – ako ju pripraviť:
- Začnite s mäsom. Nakrájajte ho na pomerne veľké kocky a vložte do misy. Potom pridáme trochu oleja a korenia – sladkú papriku, štipľavú papriku, údenú papriku a korenie. Zmiešajte a odložte na niekoľko hodín do chladničky. Môžete použiť aj hotovú zmes korenia na guláš.
- Kým sa mäso marinuje, pripravte si ostatné prísady. Očistite huby a nakrájajte ich na menšie kúsky – nemusíte ich krájať veľmi najemno – najlepšie je, ak sa vám všetky ingrediencie podarí správne spojiť. Podobne nakrájajte papriku, mrkvu a cibuľu – túto na hrubšie šupky, zatiaľ čo cesnak nakrájajte nadrobno.
- Po niekoľkých hodinách vyberte mäso z chladničky a nechajte ho na pulte, aby dosiahlo izbovú teplotu. Potom si pripravte veľký hrniec, najlepšie so širokým dnom, a rozohrejte v ňom solídnu lyžicu masti. Keď je horúca, vložte do nej maslo a chvíľu ju nechajte odstáť.
- Keď sa mäso z jednej strany zatvorí, obráťte ho na druhú stranu, ale nemiešajte – mäso potom pustí vodu a nebude šťavnaté. Keď sa mäso opečie zo všetkých strán, pridajte cibuľu a prípadne jablčný ocot a chvíľu restujte na miernejšom ohni.
- Potom pridajte huby, papriku a cesnak. Ochutíme sladkou paprikou, údenou paprikou (pozor na pálivú papriku) a pridáme oregano. Chvíľu smažte a prilejte vývar, najlepšie z hovädzích alebo bravčových kostí. Stačia 2 litre.
- Znížte výkon horáka a pridajte nakrájané paradajky a koncentrát. Nechajte variť približne 1,5 hodiny. Keď je mäso mäkké, podľa chuti ho osolíme a prípadne okoreníme. Gulášovú polievku podávajte horúcu, najlepšie s krajcom čerstvého chleba. Pred podávaním ju ozdobte nakrájanou zeleninou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento guláš je hitom. Raz ho ochutnáte a každý si to bude chcieť zopakovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.