06.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GulyaevStudio).
Šampiňóny, najobľúbenejšie a najrozšírenejšie huby na svete, sa môžu konzumovať surové, ale aj varené, dusené, pečené a vyprážané. Žiaľ, ich vyprážanie sa často končí sklamaním, keď sa vôbec nepodobajú na chrumkavé huby a zmäknú v kaluži vody. Ako sa tomu dá zabrániť?
Šampiňóny sú zďaleka najobľúbenejšími a najrozšírenejšími hubami na svete. Niet divu, pretože sú veľmi jemné, bezpečné a tvoria vynikajúci základ mnohých jedál – polievok, omáčok alebo dusených pokrmov. Šampiňóny, známe aj ako pečiarky, sú guľaté a hladké a ich priemer sa pohybuje od jedného do desiatich centimetrov.
Veľkou výhodou šampiňónov je, že majú veľmi nízky obsah kalórií – v 96 gramoch je len 21 kcal.
Hoci dlho panovalo presvedčenie, že šampiňóny sú bezcenné, dnes už vieme, že to nie je pravda. Tieto huby totiž obsahujú také vitamíny a minerály ako:
- vápnik,
- železo,
- horčík,
- sodík,
- zinok,
- meď,
- mangán,
- niacín,
- riboflavín,
- kyselina pantoténová,
- tiamín,
- vitamín B6 a B12,
- vitamín C,
- vitamín D,
- vitamín E.
Šampiňóny sa môžu konzumovať surové, ale aj varené, dusené, pečené a vyprážané. Bohužiaľ, vyprážanie sa často končí neúspechom – vôbec sa nepodobajú na chrumkavé huby a namiesto toho zmäknú v kaluži vody. Našťastie sa to dá napraviť!
Čo urobíte, keď vaše huby pustia vodu? Tu je jednoduchý spôsob
Huby sa skladajú z viac ako 90 % vody. Tá sa uvoľňuje pri tepelnej úprave, takže tieto huby sa varia vo vlastnej šťave, aj keď ich chcete vyprážať na panvici. Zvyčajne sa to stane, keď urobíte jednu zo štyroch základných chýb:
- príliš rýchle a výdatné solenie – soľ spôsobuje rýchlejšie praskanie buniek húb a uvoľňovanie vody,
- nie úplne suché – mokré huby sa počas vyprážania odparujú,
- smažíte ich pri príliš nízkej teplote,
- smažíte príliš veľa húb naraz.
Našťastie stačí použiť niekoľko jednoduchých trikov, aby vyprážané huby vyzerali a chutili perfektne! Ako na to?
Ak chcete vyprážať dokonalé huby, vopred ich dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Mokré alebo dokonca vlhké huby sa budú namiesto vyprážania dusiť. Panvica, v ktorej chcete huby smažiť, musí byť dôkladne rozohriata. Huby by sa potom mali smažiť v malých dávkach a až ku koncu smaženia by sa mali okoreniť a osoliť. Huby by sa mali smažiť na strednom ohni, aby rovnomerne zhnedli. Vychutnajte si ich!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sa namáčajú sušené huby? Budú mäkké a aromatické. Toto je tajný trik skúsených kuchárov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.