6.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Kulinárske dilemy sa často týkajú aj tých najjednoduchších pokrmov, ako sú napríklad vajcia uvarené natvrdo. Hoci sa ich príprava zdá byť triviálna, lúpanie škrupiny môže byť zdrojom frustrácie. Tu je jednoduchý spôsob, ako si tento proces mimoriadne uľahčiť a ušetriť nás zbytočného stresu.
Varené vajcia sa výborne hodia na raňajky, ako príloha k šalátom alebo do sendvičov. Ich lúpanie však môže byť náročné, najmä ak ide o čerstvé produkty. Škrupina, ktorá sa odmieta oddeliť od bielka, môže účinne odradiť od ďalších kulinárskych experimentov. S jednoduchým trikom bude tento problém minulosťou.
Ako bez námahy olúpať varené vajcia?
Známym spôsobom, ako ošúpať varené vajcia, je použitie studenej vody.
- Vložte vajce natvrdo do pohára so studenou vodou a potom nádobou silno zatraste.
- Škrupina vďaka teplotnému rozdielu praskne a ľahšie sa oddelí od bielka.
Je to fyzika pred našimi očami – škrupina sa zmenší, bielok sa rozšíri a lúpanie sa stane detskou hrou.
Treba si uvedomiť, že staršie vajcia sa ľahšie lúpajú. Ak však máte čerstvé, jednoducho ich vyberte z chladničky niekoľko hodín pred varením. Vyrovnáte tak teplotu a lúpanie bude menej náročné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je lepšie jesť vajcia na raňajky alebo večeru? Odpoveď je prekvapivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.