06.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chinnapong).
Boj s vysokou hladinou zlého cholesterolu (LDL) si nie vždy vyžaduje užívanie liekov. Mnohé prírodné produkty, ktoré sa nachádzajú v kuchyni, preukázateľne pomáhajú znižovať hladiny LDL a zlepšujú lipidový profil. Medzi nimi vyniká kurkuma, bazalka, cesnak a zázvor. Ako tieto ingrediencie fungujú a prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička?
Kurkuma. Zlato na mnohé neduhy
Kurkuma je korenie s intenzívnou žltou farbou a dá sa pokojne povedať, že jej vlastnosti sú takmer také cenné ako zlato.
Aktívna zložka kurkumy – kurkumín – pomáha znižovať hladinu LDL a zabraňuje jeho oxidácii, čím chráni cievy pred tvorbou aterosklerotických plátov. Kurkumín má silné protizápalové a antioxidačné účinky, čím znižuje riziko ukladania cholesterolu v cievach.
Pravidelná konzumácia kurkumy tiež podporuje fungovanie pečene, kľúčového orgánu pri regulácii hladín lipidov. Je to tiež korenie, ktoré je veľmi jednoduché zaviesť do vašej stravy. Môžete ho pridať do mnohých jedál, výborne sa hodí ku kuraciemu mäsu a hodí sa do omáčok.
Pamätajte však, že najlepšie je kombinovať ju s korením, ktoré zvyšuje jej vstrebávanie.
Bazalka sa hodí nielen na taliansku pizzu. Zelená sila pre cholesterol
Boj s cholesterolom môže podporiť aj bazalka, známa najmä ako korenie na cestoviny a šaláty. Rastlinné zlúčeniny v bazalke, ako je eugenol a flavonoidy, pomáhajú znižovať hladiny LDL a zlepšujú pomer medzi LDL a „dobrým“ HDL cholesterolom.
Presnejšie povedané, eugenol pôsobí ako prírodný antioxidant, ktorý zabraňuje oxidácii cholesterolu a chráni cievy pred poškodením. Bazalka má tiež protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie.
So zaradením bazalky do jedálnička by nemal byť žiadny problém. Táto rastlina sa hodí k mnohým slaným jedlám. Môžete si z nej pripraviť pesto a proticholesterolovú silu bazalky spojiť s cestovinami.
Cesnak. Nebojuje len s prechladnutím
Cesnak je ideálnym doplnkom jedál a jeho vlastnosti sú cenené hlavne v boji proti rôznym infekciám. Nie je to však jeho jediná zásluha, pretože bude perfektný aj v boji s vysokým, „zlým“ cholesterolom.
Je zaujímavé, že cesnak pomáha znižovať hladiny LDL a triglyceridov a zároveň zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu. To všetko je spôsobené prítomnosťou alicínu, ktorý inhibuje enzýmy podieľajúce sa na tvorbe cholesterolu v pečeni.
Okrem toho cesnak znižuje riziko oxidácie LDL, čo chráni tepny pred poškodením. Najlepšie je jesť cesnak surový, ak si chcete udržať dobrú hladinu cholesterolu.
Zázvor. Koreň, ktorý drží moc
Zázvor, podobne ako cesnak, je primárne spojený s vlastnosťami zvyšujúcimi imunitu. Svoje využitie má však v boji proti vysokému cholesterolu vďaka prítomnosti dvoch látok.
Bioaktívne látky ako gingerol a shogaol majú silné protizápalové a antioxidačné účinky. Vďaka tomu zázvor zabraňuje tvorbe aterosklerotických plátov.
Takže pridaním zázvoru do čaju bojujeme nielen za lepšiu imunitu, ale aj za dobrú hladinu cholesterolu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si overíte kvalitu kupovaného čaju. Všetko, čo potrebujete, je vlažná voda
Toto je najhorší čas dňa na pitie čaju. Radšej sa ho vzdajte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.