7.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wongsakorn Napaeng)
Cantaloupe, ovocie, ktoré bolo kedysi vyhradené pre pápežské stoly, sa čoraz viac odvažuje dobývať slovenské trhy. Toto exotické občerstvenie, známe aj ako pápežské ovocie, získava uznanie nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje nesporné zdravotné výhody.

Foto: shutterstock/Wongsakorn Napaeng
Cantaloupe člen čeľade cucurbitaceae, ponúka svojim spotrebiteľom dužinu intenzívnej oranžovej farby a výraznej sladkej chuti. Jeho hrubá, zvrásnená šupka je prísľubom osvieženia a zdravia. História tohto ovocia siaha do 15. storočia, keď sa začalo pestovať v európskom Cantalupe, ktorý sa nachádza v lagúne večného mesta Rím. Už vtedy starovekí labužníci ocenili jeho výživovú hodnotu.
Je to vitamínová bomba
Dnes je zrelý a voňavý cantaloupe, ktorý môže vážiť až 1 kg, nielen symbolom letného hodovania, ale aj zdrojom cenných živín. V 100 g tohto ovocia je len 34 kcal a jeho bohatstvo vitamínov a minerálov z neho robí neoceniteľného spojenca zdravia. Vitamín C posilňuje imunitu, betakarotén zlepšuje stav pokožky a zraku, draslík reguluje krvný tlak a vitamín B6 podporuje nervový systém. Kyselina listová a vláknina prispievajú k lepšiemu tráveniu a zdraviu zažívacieho traktu.

Foto: shutterstock/artem evdokimov
V kuchyni cantaloupe prekvapí svojou všestrannosťou. Môžete ho podávať samostatne ako občerstvenie, ale aj ako prísadu do ovocných šalátov, smoothies alebo dezertov. Jeho sladkosť dokonale ladí s iným ovocím a vytvára chutné a zdravé kombinácie. V suchej kuchyni cantaloupe odhaľuje svoju novú tvár – podávaný s parmskou šunkou alebo olivovým olejom sa stáva exkluzívnym pokrmom, ktorý poteší zmysly.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Začnite jesť toto ovocie každý deň. Patrí medzi najzdravšie na svete
Toto ovocie je skutočnou vitamínovou bombou. Pripomína melón, ale Slováci ho nepoznajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.