07.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SrideeStudio).
Čoraz viac ľudí hľadá spôsoby, ako obohatiť svoj jedálniček o prírodné suroviny. Jedným z nich je sušenie ovocia a byliniek sami, čo vám umožní vychutnať si svoje obľúbené chute po celý rok, bez ohľadu na ročné obdobie. Navrhujeme, ako na to.
Ovocie ako citrusové plody, jablká, maliny, jahody, ale aj bylinky ako mäta môžu byť výborným doplnkom čaju, ktorý mu dodáva jedinečnú vôňu a chuť. Hoci na trhu nechýbajú hotové čajové a ovocné zmesi, príprava vlastných sušených prídavných látok je nielen zadosťučinením, ale umožňuje aj plnú kontrolu nad zložením nálevu. Sušenie potravín sami je tiež spôsob, ako sa vyhnúť konzervačným látkam a umelým arómam.
- Prvým krokom je dôkladne umyť citrusové plody, najlepšie kefkou na zeleninu a zaliať ich vriacou vodou.
- Potom ich nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm. Najjednoduchším spôsobom je použiť sušičku ovocia, ktorá sa s úlohou vyrovná asi za 4 hodiny.
- Pre tých, ktorí nemajú špecializované vybavenie, môže byť alternatívou rúra. Plátky poukladáme na papier na pečenie a sušíme v teplovzdušnej rúre pri 80 stupňoch Celzia asi 4 hodiny, pričom nezabudneme otočiť.
Existuje však oveľa ekonomickejšia a príjemnejšia možnosť.
- Na jeseň a v zime môžete jednoducho využiť teplo z radiátorov. Hoci je tento proces dlhší a môže trvať až týždeň, má ďalšiu výhodu. Vďaka tomu nám bude aj nádherne voňať celý byt. Nádherná vôňa citrusových plodov sa objaví už po niekoľkých hodinách sušenia.
- Po vysušení je ovocie pripravené na použitie.
- Stačí ovocie pridať do kanvice s čajom a upraviť pomery podľa vlastných preferencií. Je však potrebné pripomenúť, že silnejšie čaje budú vyžadovať viac prísad, aby bola chuť výraznejšia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robíte to s medom? Pozor, môže stratiť svoju výživovú hodnotu
Tieto potraviny znížia váš cholesterol. Pridajte všade, kde môžete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.