7.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock: Lazy_Bear).
Milujete silné espresso alebo tradičnú tureckú kávu s usadeninou? Pozor, tento nápoj môže byť zradný pre vaše srdce! Vedci z Baylor College of Medicine odhalili, že pravidelné pitie niefiltrovanej kávy zvyšuje hladinu zlého cholesterolu. Čo za tým stojí a ako si kávu vychutnať bezpečne? Čítajte ďalej!
Káva pod lupou: Prečo môže škodiť?
Vedci z Baylor College of Medicine skúmali účinky niefiltrovanej kávy – napríklad espressa, tureckej kávy alebo kávy z French pressu – na hladinu cholesterolu. Výsledky ukázali, že pravidelná konzumácia týchto druhov kávy môže zvýšiť hladinu celkového cholesterolu, LDL („zlého“ cholesterolu) a triglyceridov. Dôvodom sú špeciálne oleje v káve, najmä kafestol, ktorý ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu v pečeni.
Kafestol: Malý vinník s veľkým vplyvom
Kafestol, prírodná látka v kávových zrnkách, je jednou z najsilnejších prírodných zložiek zvyšujúcich hladinu LDL cholesterolu. Nachádza sa vo voskových zložkách kávy a pri príprave nefiltrovanej kávy sa dostáva priamo do vášho šálky. Naopak, pri filtrovaní cez papierový filter sa väčšina kafestolu zachytí, čo robí filtrovanú kávu šetrnejšou pre vaše zdravie.
Ktoré druhy kávy sú najrizikovejšie?
Nie všetky kávy sú rovnaké. Tieto druhy obsahujú najviac kafestolu:
- Espresso – aj keď malé a intenzívne, obsahuje vysokú koncentráciu olejov.
- Turecká káva – pripravovaná priamo s usadeninou, ktorá obsahuje všetky prírodné oleje.
- French press – káva, ktorá sa lúhuje dlhšie, čo umožňuje preniknutie kafestolu do nápoja.
Ak preferujete tieto druhy kávy, je dôležité obmedziť ich konzumáciu alebo vyvážiť ich zdravším životným štýlom.
Ako si kávu vychutnať bez rizika?
Nie je dôvod vzdať sa obľúbeného nápoja, stačí niekoľko jednoduchých zmien:
- Filtrovaná káva – používanie papierových filtrov zachytí väčšinu kafestolu.
- Striedmosť – obmedzte množstvo kávy na 1-2 šálky denne.
- Zdravé doplnky – namiesto smotany a cukru vyskúšajte rastlinné mlieko alebo škoricu.
Káva a cholesterol: Ako sa chrániť?
Ak patríte medzi ľudí s vyšším cholesterolom alebo srdcovocievnymi problémami, je dôležité pravidelne kontrolovať hladinu cholesterolu a konzultovať svoje stravovacie návyky s lekárom. Káva sama o sebe nemusí byť nepriateľom, no jej nadmerná konzumácia, najmä v niefiltrovanej forme, môže byť rizikovým faktorom.
Záver: Pite kávu s rozumom!
Káva je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou každého dňa, no je dôležité vedieť, aké má účinky na naše zdravie. Ak si chcete vychutnávať kávu a zároveň chrániť svoje srdce, stavte na filtrované varianty a kontrolujte množstvo. Tak si môžete dopriať svoju šálku šťastia bez výčitiek!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hovorí sa, že je to „bylina nesmrteľnosti“. Na Slovensku o nej takmer nikto nepočul
Táto nenápadná zelenina je pokladom vitamínov. Slováci ju jedia príliš zriedkavo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.