07.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julio Ricco).
Slivka má v slovenskej kuchyni dôležité miesto, ale sušená slivka je trochu podceňovaná. Je to škoda, pretože sa ukazuje, že toto nevinné, zvráskavené a sladké ovocie má veľkú silu, ktorá dokáže dokonale ovplyvniť stav našich čriev a ešte oveľa viac.
Sila vitamínov a minerálov v nenápadnom ovocí. Vaše črevá sa vám poďakujú
Sušené slivky sú už roky obľúbené ako v kuchyni, tak aj v dietetike. Tieto nenápadné plody sú skutočnou pokladnicou živín, ktoré podporujú zdravie na mnohých úrovniach. Oplatí sa vedieť, prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička, kto by ich mal najmä konzumovať a s čím sa najlepšie kombinujú.
Začať treba tým, že sušené slivky sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, čo z nich robí jeden z najzdravších prírodných produktov.
Obsahujú vitamín K a A, ako aj vlákninu, draslík, horčík a železo. Obsahujú tiež polyfenoly, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom, spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko srdcových chorôb a rakoviny.
Rozhodnutím zaradiť sušené slivky do nášho jedálnička môžeme v prvom rade bojovať proti zápche prirodzenou cestou vďaka vysokému obsahu vlákniny a sorbitolu. Vitamín K a draslík zase pomáhajú udržiavať silné kosti, čo je obzvlášť dôležité pri prevencii osteoporózy.
Prítomnosť antioxidantov a draslíka pomáha udržiavať normálny krvný tlak a chráni pred srdcovými chorobami.
S čím kombinovať sušené slivky? Sú vhodné nielen do kompótu
Mnoho ľudí pridáva sušené slivky do kompótu alebo ako prídavok do kapustnice na zvýraznenie chuti pokrmu. Nie sú to však jediné spôsoby, ako zaradiť slivky do nášho každodenného jedálnička.
- Toto ovocie je ideálne do ovsenej kaše. Sladkosť sušenej slivky sa dokonale hodí k raňajkovej ovsenej kaši doplnenej malinami alebo jahodami.
- Výraznú chuť dodajú slivky aj šalátom.
- Hodia sa k orechom, rukole, nive či koziemu syru. Je to tiež skvelý nápad jesť sušené slivky samotné ako občerstvenie. Niekoľko z týchto plodov udrží vaše črevá zdravé bez akýchkoľvek prísad.
- Sušené slivky sú výborným doplnkom k mäsu, najmä ku kačke, bravčovému či hovädziemu mäsu – dodávajú im sladkú, hlbokú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zjete jedno vajce denne? Tu sa dozviete, čo sa stane s vaším telom
Podporujú trávenie a odporúčajú sa seniorom. Slováci ich nejedia dosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.