8.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dina Saeed).
Ako si vyrobiť labneh doma? Stačia vám dve ingrediencie a môžete si vychutnať výnimočne krémový a ľahký syr z jogurtu. Je základom blízkovýchodnej a gréckej kuchyne, v ktorej zastáva dôležité miesto.
Ak vás už nudia klasické krémové nátierky alebo hľadáte jedinečnú pochúťku, máme pre vás riešenie. Labneh je jedinečný krémový jogurtový syr a vďaka svojej hustej štruktúre je ideálny na sendviče, na vytvorenie dipu na čerstvú zeleninu alebo na použitie ako základ mnohých receptov. Jeho výroba si vyžaduje minimálne úsilie a dostatok trpezlivosti. Výsledok však stojí za to.
Aký druh jogurtu do labnehu? Domáci syr, ktorý poteší jednoduchosťou výroby a chuťou
Na prípravu labnehu doma potrebujete len dve ingrediencie:
- Jogurt. Oplatí sa vybrať si výrobok z kozieho mlieka alebo akýkoľvek grécky jogurt, ktorý máte radi. Výber druhej možnosti znamená, že bude menej vlhkosti, ktorú treba odsať. Navyše, ľudia s bezmliečnou diétou si môžu labneh pripraviť aj na báze rastlinného jogurtu.
- Soľ. Pridanie trochy soli pomáha vytiahnuť srvátku z jogurtu a dodáva mu aj výraznú chuť. Ak sa snažíte vyhnúť pridávaniu soli do stravy, môžete jej množstvo znížiť alebo ju úplne vynechať.
Ako si vyrobiť labneh doma? Je to šokujúco jednoduché
Na prekvapenie mnohých, najťažšou časťou výroby labnehu vôbec nie je to, ako ho vyrobiť, ale čakanie. Preto sa oplatí mať trpezlivosť a vychutnať si hustý, krémový jogurtový syr. Keď raz vyskúšate tento recept na labneh, myslím, že budete súhlasiť s tým, že strávený čas za to rozhodne stojí.
- Do veľkej misy nalejte 3 balenia jogurtu. Vmiešajte 3/4 čajovej lyžičky soli.
- Ďalšiu veľkú misu vyložte mušelínovou utierkou alebo niekoľkými vrstvami gázy.
- Nalejte jogurtovú zmes a vytvorte guľky, ktoré zľahka stlačte.
- Okraje utierky nadvihnite tak, aby boli na vrchu zauzlené.
- Zaveste nad vodovodný kohútik v kuchynskom dreze na 24 až 48 hodín.
- Po uplynutí stanoveného času, keď sa z jogurtu vyzráža srvátka, rozložte labneh na misu a pokvapkajte ho olivovým olejom alebo posypte nasekanou čerstvou mätou či petržlenovou vňaťou. Dobru chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Syr Brie – vlastnosti a použitie v kuchyni. Ako sa líši od obľúbeného camembertu?
Prečo platiť 4 eurá za kocku, keď si ho môžete vyrobiť doma. Potrebujete len smotanu a mixér
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.