8.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka).
Nič tak nezlepší náladu v zimnom dni ako domáci jablkový koláč. Tento obľúbený koláč sa výborne hodí k popoludňajšej káve. Ukázalo sa však, že niektorí ľudia sa rozhodli rozbiť klasiku niektorými nezvyčajnými prísadami. Chuť jablkového koláča môže byť zaujímavo ovplyvnená tekvicou. Keď sa pridá do pečiva, každý sa bude vracať po ďalšiu porciu.
Jablkový koláč s prídavkom tekvice. Nezvyčajná, ale chutná kombinácia
Jablkový koláč je obľúbený u mnohých ľudí. Krehké cesto a ovocná zmes (zvyčajne jablká) sú dokonalou kombináciou k popoludňajšej káve. Málokto vie, že jednou z neobvyklých ingrediencií, ktorá môže zaujímavým spôsobom prispieť k chuti jablkového koláča, je tekvica.
Tekvicu si zvyčajne spájame s polievkami alebo zeleninovými pomazánkami. Nič vám však nebráni použiť túto zeleninu na doplnenie ovocia v jablkovom koláči. Vaši hostia sa určite vypýtajú ďalší kúsok tohto koláča.
Recept na jablkovo-tekvicový koláč. Senzačný nápad na dezert
Príprava jablkovo-tekvicového koláča nie je príliš zložitá. V prvom rade si zaobstarajte správne ingrediencie.
Potrebujeme:
- 320-330 g hladkej múky
- 110 g masla
- 5 žĺtkov
- 4 lyžice práškového cukru
- 1 lyžicu hustej 18% smotany
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 8 veľkých jabĺk
- 2 šálky strúhanej tekvice
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 3 lyžičky strúhanky
Postup prípravy:
- Najprv sa zaoberáme cestom. V miske zmiešame múku, cukor, žĺtky, maslo (je dobré ho predtým vybrať z chladničky, aby sa zohrialo), smotanu a prášok do pečiva. Všetko spolu vymiesime.
- Cesto rozdelíme na dve časti, jednu väčšiu a jednu o niečo menšiu, a vložíme ich do chladničky asi na 35 minút. Teraz sa môžeme postarať o ovocnú zmes.
- Jablká ošúpeme a nastrúhame. To isté urobíme s tekvicou. Do všetkého pridáme strúhanku a vanilkový cukor a dobre premiešame. Odstavíme.
- Väčšiu časť cesta vyberieme z chladničky. Uložíme ho do štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto popicháme a potom naň rozotrieme ovocnú zmes.
- Menšiu časť cesta postrúhame (musí byť slušne vychladené) alebo nakrájame nadrobno nožom. Posypeme ho na ovocnú zmes.
- Tekvicový koláč pečieme 40-45 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Z času na čas sa oplatí skontrolovať, či je koláč hotový.
Koláč s jablkami a tekvicou určite prekvapí vašich hostí. Podávajte ho po večeri ako dezert a určite zmizne z taniera v okamihu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Makový koláč pre lenivých. Hit na sviatky, ktorý zvládnete pripraviť za štvrťhodinu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.